Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι “ζήτημα ζωής και θανάτου” για την Ρωσία

Διαβάζεται σε 3'
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν Associated Press

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του τόνισε τη σημασία που έχει για την Ρωσία ο πόλεμος στην Ουκρανία, την ώρα που συντελούνται σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, μετά την κατάληψη της Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαμήνυσε ότι “αυτό που συμβαίνει” στην Ουκρανία είναι “ζήτημα ζωής και θανάτου” για τη χώρα του, ενώ για τη Δύση στόχος είναι “να βελτιώσει τη στρατηγική της θέση”, σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα, Κυριακή (18/2).

Ο Πούτιν εκτίμησε ότι είναι “σημαντικό” οι Ρώσοι όπως και οι ξένοι “να κατανοήσουν το πνεύμα μας, να κατανοήσουν σε ποιο σημείο αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία είναι ευαίσθητα και σημαντικά για τη χώρα μας”.

Για τη Δύση πρόκειται απλώς για βελτίωση της στρατηγικής της θέσης. Αλλά για εμάς είναι το πεπρωμένο μας, είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου”, τόνισε σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξής του που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον δημοσιογράφο Πάβελ Ζουρούμπιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόταν στη συνέντευξη που έδωσε στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, την πρώτη που παραχώρησε ο Πούτιν σε δυτικό μέσο ενημέρωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 200 εκατ. views στο Χ. Στη συνέντευξη στον Κάρλσον, που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες και θεωρήθηκε μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο Πούτιν δήλωσε ότι μια ήττα της χώρας του στην Ουκρανία είναι “αδύνατη”, αν και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για “διάλογο” με τη Δύση.

Η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι πήρε τον «απόλυτο έλεγχο» της Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία επιβεβαίωσε  το βράδυ του Σαββάτου (17/2) ότι πήρε τον «απόλυτο έλεγχο» της πόλης Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία, μετά την απόσυρση των δυνάμεων του ουκρανικού στρατού από αυτή τη βιομηχανική πόλη, επίκεντρο σφοδρών μαχών τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο υπουργός Σεργκέι Σόιγκου ενημέρωσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο για την κατάληψη αυτής της πόλης που ήταν «ένας ισχυρός αμυντικός κόμβος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα το Σάββατο ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις πρώτες πρωινές ώρες την Αβντιίβκα, παραχωρώντας στη Ρωσία τη μεγαλύτερη —κυρίως συμβολική— νίκη της στα πεδία των μαχών έπειτα από την αποτυχία της αντεπίθεσης του που εξαπολύθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Η σημασία της Αβντιίβκα

Η Αβντιίβκα, πόλη με περίπου 34.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία.

Η Μόσχα θεωρεί πως με την κατάληψή της, θα γίνει πιο δύσκολο για τους ουκρανούς να βομβαρδίζουν τη Ντανιέτσκ.

Η κατάληψη της πόλης καταγράφεται καθώς ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεξάγει ευρωπαϊκή περιοδεία. Ανέφερε από το Βερολίνο πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη στρατιωτική διοίκηση, βασικό καθήκον της οποίας κατ’ αυτόν είναι να σωθούν οι ζωές των στρατιωτών, να «ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα