Πού πάει το φαγητό, το νερό ή το σάλιο όταν στραβοκαταπίνουμε

Πού πάει το φαγητό, το νερό ή το σάλιο όταν στραβοκαταπίνουμε
Ενίοτε η τροφή ή το ποτό που καταναλώνουμε πηγαίνει... σε λάθος δρόμο, νιώθουμε πως πνιγόμαστε, βήχουμε και εν ολίγοις βιώνουμε αναρρόφηση. iStock

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει νιώσει πως όταν καταπίνει, αυτό που τρώει ή πίνει έχει πάρει λάθος δρόμο. Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας, όταν στραβοκαταπίνουμε

Σε όλους έχει τύχει να πιούμε μια γουλιά νερό (ή να έχουμε φάει μια μπουκιά φαγητό) και να νιώσουμε πως ‘κυλάει’ σε λάθος περιοχή -στο στέρνο.

Συνήθως νιώθουμε να πνιγόμαστε, βήχουμε και αφότου συνέλθουμε επιβεβαιώνουμε πως έχουμε στραβοκαταπιεί. Τι σημαίνει όμως, αυτό.

Στην ουσία, το νερό -ή το φαγητό- έχει πέσει σε λάθος σωλήνα. Στο τέλος της στοματικής κοιλότητας ξεκινούν δυο σωλήνες προς το εσωτερικό του σώματος. Ο λάρυγγας είναι μπροστά και από πίσω είναι ο φάρυγγας. Ο πρώτος αναλαμβάνει τον αέρα και ο δεύτερος το σάλιο, τις τροφές και τα ποτά.

O φάρυγγας και ο λάρυγγας είναι δυο διαφορετικοί σωλήνες που ξεκινούν στο τέλος της στοματικής κοιλότητας. iStock

 

Πίσω από τη βάση της γλώσσας έχουμε την επιγλωττίδα που -αντανακλαστικά- πέφτει και κλείνει το λάρυγγα, κάθε φορά που καταπίνουμε. Αν όμως, κάνουμε παράλληλα κάτι άλλο όπως τρώμε ή πίνουμε κάτι (πχ μιλάμε) η επιγλωττίδα μπορεί να μην προλάβει να κλείσει και έτσι η μπουκιά πηγαίνει σε λάθος σωλήνα. Δηλαδή, στις φωνητικές χορδές, αντί του οισοφάγου που στέλνει το φαγητό ή το ποτό στο στομάχι.

Όπως εξηγεί άρθρο της Ιατρικής Σχολή McGovern στο UTHealth Houston, όλη αυτή η εμπειρία  λέγεται αναρρόφηση και συμβαίνει όταν “τροφή ή υγρό παρακάμπτει τον οισοφάγο και κατευθύνεται προς τις φωνητικές χορδές, πριν μπει στην τραχεία.

Αυτό είναι επικίνδυνο, γιατί μπορεί επίσης να στείλει ένα ξένο αντικείμενο στους πνεύμονες.

Ο λάρυγγας αντιλαμβάνεται αυτό το ξένο αντικείμενο και προκαλεί βήχα για να καθαρίσει τη δίοδο και να την απαλλάξει από οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει τους πνεύμονες.

“Εάν το σώμα δεν είναι σε θέση να απαλλαγεί από την τροφή μέσω του βήχα, μπορεί να παρουσιάσουμε πυρετό, να μειωμένα επίπεδα οξυγόνου και πιθανώς να αναπτύξουμε πνευμονία ή βρογχίτιδα”.

“Η κατάποση είναι μια τόσο αυτόματη διαδικασία του σώματος, που η αναρρόφηση μπορεί να συμβεί πιο συχνά όταν κάτι αποσπά την προσοχή μας. Εάν ωστόσο, αντιμετωπίζουμε την αναρρόφηση σε τακτική βάση, πρέπει να συμβουλευτούμε γιατρό, καθώς μπορεί να είναι ένδειξη για πρόβλημα όπως η δυσφαγία -που συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα φυσικών ή νευρολογικών διαταραχών”.

Πώς να σταματήσετε το φαγητό από το να πάρει λάθος δρόμο

Η Cleveland Clinic είχε να προτείνει τρόπους για να γλιτώσουμε από την αναρρόφηση. Για παράδειγμα, όταν είμαστε σε ένα τραπέζι και τρώμε ενώ παράλληλα μιλάμε, είναι χρήσιμο να μασάμε με κλειστό το στόμα και να καταπίνουμε, πριν πούμε όσα έχουμε να πούμε.

Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην τρώμε μεγάλες μπουκιές, αλλά μικρότερες με σταθερό ρυθμό. Και να μη βάζουμε τροφή στο στόμα μας, αν δεν έχουμε καταπιεί αυτή που υπάρχει ήδη εκεί.

Μια τρίτη συμβουλή είναι να μην τρώμε πολλά τηγανητά ή φαγητά με πολλά καρυκεύματα, τουλάχιστον για τρεις ώρες πριν πάμε για ύπνο, καθώς μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος -που αυξάνει τις πιθανότητες αναρρόφησης, καθώς ανεβαίνει μέσω του οισοφάγου σας.

Τονίζεται και ότι για τη μακροπρόθεσμη υγεία μας είναι σημαντικό να διατηρούμε τους σωλήνες του λάρυγγα και του φάρυγγα καθαρούς και ελεύθερους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα