Πούτιν: Το πασχαλινό μήνυμά του από τη Μόσχα – Η έμμεση αναφορά στον πόλεμο

Πούτιν: Το πασχαλινό μήνυμά του από τη Μόσχα – Η έμμεση αναφορά στον πόλεμο
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Ρώσος πρόεδρος παρακολούθησε την πασχαλινή λειτουργία στον καθεδρινό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, απ' όπου απηύθυνε το μήνυμά του στον ρωσικό λαό. Το τηλεοπτικό διάγγελμα του Πατριάρχη Κύριλλου σε Ρώσους και Ουκρανούς.

Στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε και φέτος η πασχαλινή λειτουργία, στην οποία συμμετείχε και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως άλλωστε συνηθίζει κάθε χρόνο.

Ως είθισται, τη λειτουργία τέλεσε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Κατά το πασχαλινό μήνυμά του, ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία με έμμεσο τρόπο, επαινώντας την Εκκλησία που “ήταν πάντα μαζί με τους ανθρώπους” και σημειώνοντας πως “μπροστά στις σοβαρές προκλήσεις, η Εκκλησία συμμετέχει ενεργά στις υποθέσεις του ελέους και της φιλανθρωπίας”.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ευχήθηκε στους Ορθόδοξους Χριστιανούς για το Πάσχα, σημειώνοντας ότι “η γιορτή αυτή δίνει στους πιστούς ελπίδα, εμπνέει καλές σκέψεις και πράξεις και χρησιμεύει για την επιβεβαίωση υψηλών ηθικών ιδανικών και αξιών στην κοινωνία”.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του Κρεμλίνου στο Telegram, ο ίδιος τόνισε:

“Η υπέροχη και αγαπημένη γιορτή του Πάσχα δίνει στους πιστούς ελπίδα, εμπνέει καλές σκέψεις και πράξεις, χρησιμεύει για την επιβεβαίωση υψηλών ηθικών ιδανικών και αξιών στην κοινωνία. Σε αυτή την ανοιξιάτικη γιορτή, με ένα αίσθημα βαθιάς ικανοποίησης, θέλω να σημειώσω τη δημιουργική, πραγματικά ασκητική δραστηριότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, άλλων χριστιανικών δογμάτων, με στόχο τη διατήρηση της πλουσιότερης ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την επίλυση βασικών κοινωνικών προβλημάτων, την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας, την εκπαίδευση των νέων».

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, “η Εκκλησία ήταν πάντα μαζί με τους ανθρώπους, μαζί τους στις χαρές και στις δυσκολίες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι «μπροστά στις σοβαρές προκλήσεις, η Εκκλησία συμμετέχει ενεργά στις υποθέσεις του ελέους και της φιλανθρωπίας, βοηθώντας τους ανθρώπους να βρουν μια ισχυρή πνευματική υποστήριξη”.

Το μήνυμα του Πατριάρχη Κύριλλου

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, πριν από την πασχαλινή λειτουργία, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ευχήθηκε στους Ρώσους και στους Ουκρανούς “ο Κύριος να φυλάξει τις χώρες τους και να ενισχύσει την ειρήνη και την αγάπη μεταξύ των λαών». Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι “οι δύο λαοί θα ξεπεράσουν τις δοκιμασίες που τους βρήκαν”.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, μαζί με τις πασχαλινές ευχές, ευχήθηκε στους πιστούς «ισχυρή και δυνατή πίστη».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: “Ως χριστιανοί δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στα προβλήματα και στις δυσκολίες των αδελφών μας, των οποίων οι καρδιές καίγονται από τη φωτιά των εσωτερικών συγκρούσεων”.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε ότι οι Ορθόδοξοι ζητούν από τον Θεό “να θεραπεύσει με το έλεος και την καλοσύνη Του τις πληγές του σώματος και ιδιαίτερα τις πνευματικές, να παρηγορήσει κάθε πόνο και να χαρίσει στους αδελφικούς λαούς, που βγήκαν από την ίδια κολυμβήθρα του Δνείπερου, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα