Προχωρά ο Σάντσεθ: Επιβάλλει φόρο Τόμπιν

Προχωρά ο Σάντσεθ: Επιβάλλει φόρο Τόμπιν
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο AP

Ο Πέδρο Σάντσεθ και η κυβέρνησή του προχωρούν στην επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ισπανία.

Ετοιμη να εξαγγείλει φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι η ισπανική κυβέρνηση σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας El Pais.

Ο γνωστός και ως φόρος Τόμπιν θα προβλέπει ότι στο κράτος θα καταλήγει το 0,2 της πώλησης μετοχών πολύ μεγάλων εταιριών, κάτι που θα επιτρέψει στα δημόσια ταμεία να υποδεχθούν στα ταμεία τους περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ έχει προσανατολιστεί στο να εφαρμόσει το γαλλικό μοντέλο. Τέτοιος φόρος εφαρμόστηκε στη Γαλλία το 2016 (ο συντελεστής 0,2 απέδωσε στα δημόσια ταμεία 947 εκατομμύρια) ενώ το 2017 η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το συντελεστή στο 0,3 και εισέπραξε το ποσό των 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μ’ αυτόν τον τρόπο η Ισπανία θέλει να συμμορφωθεί στις επιταγές των Βρυξελλών οι οποίες έχουν ζητήσει από την Ισπανική κυβέρνηση να πάρει μέτρα που θα αποφέρουν 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2019.

Το τελικό σχέδιο, που βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση, θα παρουσιαστεί στα αρμόδια κλιμάκια της ΕΕ τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα