Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Μειωμένη η προσέλευση. ‘Ώρα να μας κρίνουν’ δηλώνουν οι υποψήφιοι

Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Μειωμένη η προσέλευση. ‘Ώρα να μας κρίνουν’ δηλώνουν οι υποψήφιοι
An elderly woman casts her ballot during the presidential elections in Nicosia, on Sunday, Jan. 28, 2018. Cypriots are voting for a new president they hope will overcome years of failure to resolve the island-nation's ethnic division and deliver more benefits from an economy on the rebound after a severe financial crisis. (AP Photo/Petros Karadjias) ap

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Σε μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες, καλούν οι υποψήφιοι για το χρίσμα

Άνοιξαν στις 07:00 το πρωί οι κάλπες για τις 13ες προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο 8ος Πρόεδρος στην 58χρονη ιστορία της. Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι τις 10:00 είχε ψηφίσει το 10,5% των πολιτών που έχουν το σχετικό δικαίωμα, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με εκείνο των προεδρικών εκλογών του 2013 (13%).

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:00 και μισή ώρα μετά θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μεταξύ 20:30 και 21:00.

Αναστασιάδης: Πολιτικός αντίπαλος όλων μας τα προβλήματα του λαού

Λίγο μετά τις 9 το πρωί προσήλθε στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και μέλη της οικογένειάς του προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Εξερχόμενος από την αίθουσα ψηφοφορίας, ο κ. Αναστασιάδης αποκάλεσε γιορτή της δημοκρατίας τη σημερινή μέρα, όπου ο κυρίαρχος λαός καλείται να εκφράσει ποιος θα διαχειριστεί τις τύχες του τόπου.

Παρακάλεσε όλους, με νηφαλιότητα να συμμετάσχουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, έχοντας κατά νου τι έχουν ακούσει, γνωρίζοντας – όπως είπε –  ότι την επομένη οι εκλογές θα πρέπει να μας βρουν ενωμένους.

Επεσήμανε ότι δεν δικαιολογείται κανένας την επομένη να παραπονιέται για τα αποτελέσματα των εκλογών, υπογραμμίζοντας πως πολιτικός αντίπαλος όλων μας είναι τα προβλήματα του λαού, που θέλουν ενότητα συνεργασία και σεβασμό.

Λιλλήκας: Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη αποχή

Με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει σημαντική αποχή, όπως είπε, άσκησε σήμερα το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας προσήλθε στο Κέντρο Δ’ του Λυκείου Ακροπόλεως στο Στρόβολο, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Βαρβάρα και τον γιο του Ορφέα αλλά και υποστηρικτές και μέλη του επιτελείου του και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

«Σήμερα είναι μια γιορτή, η Δημοκρατία δίνει το δικαίωμα στους πολίτες με την ψήφο τους να καθορίζουν το μέλλον της χώρας» δήλωσε εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου και κάλεσε όλους τους πολίτες να ασκήσουν αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα και με την ψήφο τους να αποφασίσουν οι ίδιοι για την πορεία αλλά και το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας.

«Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι πολλά και μεγάλα» είπε, αναφέροντας ότι η Δημοκρατία θέλει οι πολίτες να δίνουν τις λύσεις μέσα από τη δική τους ψήφο.

Ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει σημαντική αποχή και ότι οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η αποχή αφήνει άλλους να ψηφίσουν και να αποφασίσουν για τη δική τους ζωή.

«Από τη δική μας ψήφο όλων θα εξαρτηθεί η αυριανή μέρα» είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα όσα έγιναν μέχρι στιγμής θα μείνουν πίσω και μετά τις εκλογές όλοι ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε την κατοχή και ενωμένη η κοινωνία θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα για να κερδίσουμε το στοίχημα του 21ου αιώνα.

Μαλάς: Ώρα οι πολίτες να κρίνουν αυτούς που δεν τους υποτίμησαν

Τον κόσμο να προσέλθει μαζικά στις κάλπες για να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές, κάλεσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, λέγοντας ότι είναι η ώρα οι πολίτες να κρίνουν εκείνους που δεν υποτίμησαν τη νοημοσύνη τους.

Ο κ. Μαλάς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, στελέχη του εκλογικού του επιτελείου, φίλους και υποστηρικτές έφτασε λίγο πριν από τις 10:00πμ στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, στη Λακατάμια, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Κέντρο Λ’.

Σε δηλώσεις αμέσως μετά, είπε ότι σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας και η μέρα που θα μιλήσουν οι πολίτες. Κάλεσε παράλληλα τον κόσμο να ψηφίσει εκείνους που κρίνουν ότι τους δίνουν πραγματικές απαντήσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

«Μας έχουν ακούσει, μας έχουν δει, μας έχουν συγκρίνει και τώρα είναι η ώρα να μας κρίνουν», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι η ώρα να κρίνουν εκείνους που δεν υποτίμησαν τη νοημοσύνη τους. Είναι η ώρα να κρίνουν εκείνους οι οποίοι πραγματικά τους προσφέρουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, δεν είναι η ώρα των προσωπικών απογοητεύσεων, αλλά «είναι η ώρα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως ιδεολογικής πεποίθησης να κατέλθουν στις εκλογές και να επιλέξουν οι ίδιοι – όχι άλλοι για εκείνους – το μέλλον τους».

«Είμαι σίγουρος ότι όταν οι πολίτες προσέλθουν με την ωριμότητα που διακρίνει πλέον την κυπριακή κοινωνία και με το χέρι στην καρδιά και το μυαλό στο μέλλον των παιδιών μας, για ένα καλύτερο μέλλον που τους αξίζει, τότε θα αποφασίσουν, γιατί αυτό είναι το μέλλον που μας ενώνει» είπε ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «μας ενώνει βέβαια και η Κύπρος μας».

Παπαδόπουλος: Οι πολίτες καθορίζουν την πορεία της χώρας

Οι πολίτες σήμερα καθορίζουν την πορεία της χώρας μας, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος.

Στη δήλωση του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως σήμερα πρωταγωνιστές δεν είναι οι υποψήφιοι αλλά οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους ενισχύουν τη Δημοκρατία και με τις επιλογές τους καθορίζουν την πορεία της πατρίδας μας.

Στη σύντομη δήλωσή του αναφέρθηκε στη λύση του Κυπριακού και στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους τους πολίτες καλή ψήφο.

(Πηγή: Πολίτης, φωτό: AP Photo/Petros Karadjias)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα