Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: Προβάδισμα για τον Μπούτιτζετζ των Δημοκρατικών

Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: Προβάδισμα για τον Μπούτιτζετζ των Δημοκρατικών
Πιτ Μπούτιτζετζ AP

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο Μπούτιτζετζ φαίνεται να προηγείται στην ψηφοφορία των Δημοκρατικών. Ο πρώην δήμαρχος μιλά ήδη για "εκπληκτική νίκη".

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της πολυαναμενόμενης πρώτης εσωκομματικής ψηφοφορίας των Δημοκρατικών, στην πολιτεία Άιοβα, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ανάδειξη του υποψήφιου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση κι αφού επικράτησε χάος, φέρουν τον Πιτ Μπούτιτζετζ να έχει μικρό προβάδισμα στον αριθμό των αντιπροσώπων στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών που του αναλογούν, ακολουθούμενος από τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς.

Η γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν καταλαμβάνει την τρίτη θέση με βάση την ακόμη ανολοκλήρωτη καταμέτρηση (έχουν ενσωματωθεί τα 1.099 από τα 1.765 εκλογικά τμήματα, ή το 62%). Το πιο θεαματικό στοιχείο αυτής της πρώτης μάχης είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν, ο άλλοτε συγκάτοικος του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, έρχεται τέταρτος.

Η εικόνα αυτή δεν αποκλείεται να μεταβληθεί, καθώς θα ανακοινώνονται περισσότερα αποτελέσματα, ωστόσο η πολιτειακή επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος στην Άιοβα δεν ήταν σε θέση να ξεκαθαρίσει το πότε θα τα δημοσιοποιήσει.

Κατά τα ως τώρα αποτελέσματα, ο Μπούτιτζετζ εξασφαλίζει το 26,9 των πολιτειακών αντιπροσώπων στο συνέδριο, ο Σάντερς 25,1%, η Γουόρεν το 18,3% και ο Μπάιντεν το 15,5%.

Ο Σάντερς ωστόσο προηγείται ελαφρά σε αριθμό ψήφων, στοιχείο που επιβεβαιώνει τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η εκστρατεία του χθες.

Ο Πιτ Μπούτιτζετζ, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τα τελικά, χαιρέτισε μια «εκπληκτική νίκη».

«Αυτή η εκστρατεία άρχισε πριν από έναν χρόνο με τέσσερις υπάλληλους, με ένα άγνωστο όνομα, χωρίς χρήματα, αλλά με μια μεγάλη ιδέα», είπε ο Μπούτιτζετζ, 38 ετών, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Νιου Χάμσιρ. «Το γεγονός ότι αυτή η εκστρατεία τέθηκε επικεφαλής στην κούρσα για την αντικατάσταση του σημερινού προέδρου (…) είναι μια εκπληκτική νίκη», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν εξέδωσε από τη δική του πλευρά μια ανακοίνωση που έμοιαζε να εγείρει αμφιβολίες για τη διαδικασία.

Η πολυδιαφημισμένη διαδικασία στην Άιοβα μετατράπηκε σε φιάσκο για τους Δημοκρατικούς, καθώς επισκιάστηκε από τη μεγάλη καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων — σχεδόν κατά μία ημέρα — αφού η νέα εφαρμογή λογισμικού μέσω της οποίας θα καταγράφονταν και θα αναφέρονταν τα αποτελέσματα αποδείχθηκε προβληματική.

Ο πρόεδρος της πολιτειακής οργάνωσης των Δημοκρατικών στην Άιοβα Τρόι Πράις, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν, δεσμεύθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα. Επέρριψε την ευθύνη σε ένα «λάθος του κώδικα» της εφαρμογής για το πρόβλημα, αλλά διαβεβαίωσε πως τα αποτελέσματα υπάρχουν γραμμένα σε χαρτιά.

«Αυτό που έγινε χθες βράδυ είναι απλά απαράδεκτο», δήλωσε ο Πράις κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου πριν τη μεταφόρτωση των ακόμη μερικών αποτελεσμάτων στον ιστότοπο της επιτροπής, αλλά τόνισε πως τα δεδομένα είναι αξιόπιστα παρά τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν. «Ξέρουμε ότι αυτά τα δεδομένα είναι ακριβή», επέμεινε ο Τρόι Πράις.

Η καθυστέρηση στη διαδικασία ντρόπιασε τους Δημοκρατικούς δίνοντας ανέλπιστη ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ, τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, να περάσει το μήνυμά του — την οποία άδραξε. «Η εσωκομματική ψηφοφορία των Δημοκρατικών είναι καταστροφή πέρα για πέρα. Τίποτα δεν δουλεύει, όπως ακριβώς όταν κυβερνούσαν τη χώρα», σφυροκόπησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου μέσω Twitter.

Ο νικητής ή η νικήτρια της πολύμηνης διαδικασίας των Δημοκρατικών για την ανάδειξη του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές θα αναμετρηθεί με τον Τραμπ τον Νοέμβριο.

Η Άιοβα, πολιτεία με συγκριτικά μικρό πληθυσμό (3 εκατομμύρια), έχει ιστορικά δυσανάλογη πολιτική σημασία, αφού μπορεί να δώσει ορμή στον νικητή καθώς είναι η πρώτη που ψηφίζει. Τον τελευταίο χρόνο, οι υποψήφιοι αφιέρωσαν πολύ χρόνο, διέθεσαν πολλούς πόρους και δαπάνησαν πολύ χρήμα σε αυτή, ελπίζοντας να εξασφαλίσουν ακριβώς μια καλή αρχή.

Το φιάσκο όμως επέτεινε τις επικρίσεις, με πολλούς να θυμίζουν ότι η Άιοβα μολονότι είναι η πρώτη που αναδεικνύει υποψήφιους είναι κάθε άλλο παρά αντιπροσωπευτική των ΗΠΑ. Πρόκειται για αγροτική πολιτεία με κυρίως λευκό πληθυσμό.

Η πολιτειακή επιτροπή των Δημοκρατικών στη Νεβάδα ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή λογισμικού που προκάλεσε το χάος στην Άιοβα στη δική της ψηφοφορία εντός του μήνα.

Η Shadow, η εταιρεία που παράγει την εφαρμογή — συνδέεται ανεπισήμως με κορυφαία στελέχη του μηχανισμού των Δημοκρατικών — ζήτησε συγγνώμη για τα προβλήματα με ανακοίνωσή της. Αρκετά μέσα ενημέρωσης εξειδικευμένα σε τεχνολογικά θέματα επισήμαναν πως η εφαρμογή τέθηκε σε χρήση χωρίς να έχει δοκιμαστεί επαρκώς και ότι απλούστατα δυσλειτούργησε σε καίριες παραμέτρους.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι μετέβησαν ήδη για να συνεχίσουν την εκστρατεία τους στο Νιου Χάμσιρ (βορειοανατολικά), όπου θα συνεχιστεί η ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα. Ακολουθούν Νεβάδα και Νότια Καρολίνα, πριν από την κορύφωση της Σούπερ Τρίτης στις αρχές του Μαρτίου, όταν θα ψηφίσουν δεκαπέντε πολιτείες και θα κριθεί τεράστιος αριθμός αντιπροσώπων στο εθνικό συνέδριο του κόμματος.

Η εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων στην Άιοβα ήταν τυπική διαδικασία, με τον Τραμπ, που αναμένεται να απαλλαγεί στη δίκη του στη Γερουσία πιθανότατα σήμερα Τετάρτη, να κερδίζει με χαρακτηριστική άνεση.

Ο 45ος πρόεδρος αναμένεται εξάλλου να απευθύνει σε λίγη ώρα την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα