Πρόεδρος του Ιράκ: "Καταδικάζω τις επιθέσεις σε διαδηλωτές και σε μέσα ενημέρωσης"

Ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ
Ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ AP

Ο αρχηγός του ιρακινού κράτους τόνισε ότι «όσοι πυροβόλησαν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και της αστυνομίας είναι οι εχθροί του λαού» και ζήτησε σε λήψη μέτρων για την αποφυγή «χρήσης υπερβολικής βίας».

Ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ κάλεσε να «σταματήσει η κλιμάκωση» μετά από μια εβδομάδα βίας στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχει οδηγήσει στο θάνατο περισσότερους από 100 ανθρώπους, λέγοντας ότι ελπίζει σε έναν «εθνικό διάλογο χωρίς ξένη παρέμβαση» για να απαντηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Σε βραδινό τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Σαλίχ καταδίκασε τις επιθέσεις και στους διαδηλωτές και στα μέσα ενημέρωσης και παρότρυνε τις δυνάμεις ασφαλείας να διαφυλάττουν τα δικαιώματα όλων των Ιρακινών.

ADVERTISING

Ζήτησε αλλαγές υπουργών και από το κοινοβούλιο να θεσπίσει μεταρρυθμίσεις, όπως την τροποποίηση του εκλογικού νόμου και να απαντήσει στα αιτήματα των διαδηλωτών. Παράλληλα ο Ιρακινός πρόεδρος δήλωσε πως θα πρέπει να δοθεί αποζημίωση σε όσους επλήγησαν από τη βία που έχει ξεσπάσει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο αρχηγός του ιρακινού κράτους τόνισε ότι «όσοι πυροβόλησαν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και της αστυνομίας είναι οι εχθροί του λαού» και ζήτησε σε λήψη μέτρων για την αποφυγή «χρήσης υπερβολικής βίας», την οποία η διοίκηση του ιρακινού στρατού παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε σε μια γειτονιά της Βαγδάτης.

Έπειτα από επτά μέρες ταραχών, τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 6.000 έχουν τραυματιστεί.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ιράκ: 8 νεκροί και 25 τραυματίες σε ταραχές στη Βαγδάτη

Ιράκ: Τουλάχιστον 18 νεκροί σε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ιράκ: Τουλάχιστον 100 νεκροί και 4.000 οι τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

SHARE:

24Media Network