Πρόεδρος Καταλονίας: Κανονικά το δημοψήφισμα-Πιθανή η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας

Catalonia regional President Carles Puigdemont, right, and Catalan regional Vice-President Oriol Junqueras attend a plenary session in Barcelona, Spain, Wednesday, Sept. 6, 2017. Catalan lawmakers are voting on a bill that will allow regional authorities to officially call an Oct. 1 referendum on a split from Spain, making concrete a years-long defiance of central authorities, who see the vote as illegal. (AP Photo/Manu Fernandez)
Catalonia regional President Carles Puigdemont, right, and Catalan regional Vice-President Oriol Junqueras attend a plenary session in Barcelona, Spain, Wednesday, Sept. 6, 2017. Catalan lawmakers are voting on a bill that will allow regional authorities to officially call an Oct. 1 referendum on a split from Spain, making concrete a years-long defiance of central authorities, who see the vote as illegal. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Παρά τις δικαστικές απαγορεύσεις και τις αστυνομικές επεμβάσεις για να διαλυθεί ο μηχανισμός διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, οι κάλπες θα στηθούν, δήλωσε ο Πουτζδεμόντ

"Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας θα πραγματοποιηθεί κανονικά και το αποτέλεσμά του θα εφαρμοσθεί πλήρως", δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόντ.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, έχει κληθεί για σήμερα να παρουσιαστεί ενώπιον του Οικονομικού Δικαστηρίου στη Μαδρίτη. Ο Μας κατηγορείται για εκτροπή δημοσίων πόρων, εξαιτίας του προηγούμενου δημοψηφίσματος που είχε διεξαχθεί την 9η Νοεμβρίου 2014.

Για την ίδια κατηγορία έχουν κληθεί να καταθέσουν επίσης, οι πρώην σύμβουλοι (υπουργοί) της τοπικής κυβέρνησης Τζουάνα Ορτέγα, Ιρένε Ριαγκάου, και Φρανσέσκ Ομς, όπως και άλλα πολιτικά στελέχη και τεχνικοί των συμβουλίων Προεδρία και Διακυβέρνησης της ‘Τζενεραλιτάτ’.

Πηγές προσκείμενες στους κατηγορούμενους δήλωσαν στο Ισπανικό Πρακτορείο (EFE), πως κανείς τους δεν προτίθεται να παρουσιασθεί αυτοπροσώπως και θα αφήσουν την εκπροσώπησή τους στους συνηγόρους τους.

Ο Πουτζδεμόντ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Λα Σέξτα, διατράνωσε πως παρά τις δικαστικές απαγορεύσεις και τις αστυνομικές επεμβάσεις για να διαλυθεί ο μηχανισμός διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, οι κάλπες θα στηθούν και θα στελεχωθούν οι επιτροπές στα εκλογικά τμήματα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το μόνο που δεν θα αφήσει να διεξαχθεί είναι το «βρώμικο παιχνίδι», ενώ παραδέχθηκε πως μπορεί η Καταλονία να μη διαθέτει όλα τα "συστατικά" για την καλύτερη οργάνωση του δημοψηφίσματος, διαθέτει όμως τα "απαραίτητα" για να το κάνει.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα, ο Πουτζδεμόντ δήλωσε πως αμέσως μετά την έκδοσή του θα συγκαλέσει την κυβέρνησή του, θα ακούσει το τοπικό Κοινοβούλιο και θα δει τι αποφάσεις θα λάβει. Πάντως, όπως τόνισε, «τώρα» πλέον βρίσκεται πάνω στο τραπέζι σοβαρά η πρόταση να κηρύξει μονομερώς η κυβέρνηση την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο Πουτζδεμόντ για μία φορά ακόμη κατηγόρησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ότι «αρνείται να κάνει πολιτική» και πως προσπαθεί να πλήξει την αυτονομία «από την πίσω πόρτα, πλήττοντας το Σύνταγμα και χωρίς να παρουσιάζεται αυτοπροσώπως».

Όπως τόνισε, δεν έχει λάβει μηνύματα συμπαράστασης από ευρωπαίους αρχηγούς, ή αξιωματούχους, υπέρ του δημοψηφίσματος, όμως πρόσθεσε πως ούτε ο ίδιος, ούτε και η κυβέρνησή του το επεδίωξαν και ούτε πιστεύει ότι αυτό θα γίνει.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ, Φωτογραφία:AP Photo/Manu Fernandez

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοψήφισμα Καταλονίας, Καταλονία
SHARE:

24Media Network