Προκλήσεις Ερντογάν με “πλάτες” Πούτιν: “Κανείς στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς εμάς”

Προκλήσεις Ερντογάν με “πλάτες” Πούτιν: “Κανείς στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς εμάς”
Ερντογάν και Πούτιν μαζί για τον Turkish Stream AP

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ρώσο ομόλογό του, στα εγκαίνια του αγωγού Turkish Stream. Επιμένει στις γεωπολιτικές του αξιώσεις υπό το "ενεργειακό άρμα".

Τις γεωπολιτικές του αξιώσεις στην ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τον Turkish Stream με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο άνδρες εγκαινίασαν τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία και τη νότια Ευρώπη και προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις για το πλέγμα συνεργασίας τους. Όπως είπαν, προτίθενται να αφήσουν στην άκρη τις αντιπαλότητές τους, για τα κοινά τους συμφέροντα.

Βασικό σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές, είναι η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη. Συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα την αποστολή μισθοφόρων για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις της κυβέρνησης Σάρατζ κατά των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ. Στον αντίποδα, η Ρωσία στηρίζει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του στρατάρχη.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η κατάσταση στη βόρεια Συρία, περιοχή στην οποία εμπλέκονται και οι δύο. Η Μόσχα είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας από πλευράς Ερντογάν, με βασικό όρο τον τερματισμό των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Προς κατευνασμό των ρωσικών αντιδράσεων ως προς το ζήτημα της Λιβύης, ο Ερντογάν προέβη σε δηλώσεις που μετέδωσε η εφημερίδα Hurriyet. Όπως είπε, η Τουρκία έχει μεν στείλει 35 στρατιωτικούς στη Λιβύη για να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη, όμως δεν θα συμμετέχουν σε μάχες.

“Οι στρατιώτες που θα σταλούν δεν θα λάβουν μέρος στις μάχες”, υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ άλλοι αξιωματούχοι της χώρας ανέφεραν επανειλημμένα ότι το προσωπικό που πηγαίνει στη Λιβύη θα “συμβουλεύει” και “θα εκπαιδεύει” τον στρατό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Μετά την κλειστή συνάντηση διάρκειας μίας ώρας με τον Πούτιν, ο Ερντογάν τόνισε πως “δεν θα γίνει ανεκτή καμία κίνηση στην ανατολική Μεσόγειο η οποία θα αποκλείει την Τουρκία”. “Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να υλοποιηθεί κανένα σχέδιο στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη χώρα μας”, είπε χαρακτηριστικά. “Η Τουρκία θα έχει δικαίωμα λόγου για κάθε σχέδιο στην ανατολική Μεσόγειο αφού έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή” πρόσθεσε.

Από τη δική του μεριά, ο Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση πως “Ρωσία και Τουρκία θα εφαρμόσουν περισσότερες αμοιβαίες συμφωνίες, τόσο στον τομέα της ενέργειας, όσο και σε άλλους κλάδους. Μαζί μπορούμε να λύσουμε πολλά ζητήματα για το καλό των κρατών μας, του λαού μας, των γειτόνων και των εταίρων μας”.

Όπως επισημαίνει άλλωστε η Deutsche Welle, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι αμέσως μετά τα εγκαίνια του αγωγού, οι Πούτιν και Ερντογάν συνέχισαν στην συνάντηση αυτή την φορά με την συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών και άμυνας. Κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζονται διαπραγματεύσεις πιθανότατα για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη και για τα σχέδια για την επόμενη μέρα της χώρας. Ένα από τα πλάνα άλλωστε που εξετάζονται, είναι η κατάπαυση του πυρός μετά τις 12 Ιανουαρίου, με τις λεπτομέρειες όμως να μην έχουν γίνει γνωστές.

Θυμίζουμε πως χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αρνήθηκε επί της ουσίας να καταδικάσει ξεκάθαρα τις κινήσεις του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τραμπ ερωτηθείς για τη Λιβύη δήλωσε ότι “είμαι φίλος με τον Ερντογάν” και ότι οι ΗΠΑ συζητούν μαζί του, ενώ αποκάλυψε ότι μόλις είχε επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και πως θα συνομιλήσει και με τη Ρωσία. “Πολλές χώρες εμπλέκονται στο ζήτημα και νομίζω τώρα η κατάσταση δεν είναι καλή. Η στάση της χώρας μας είναι γνωστή”, είπε χαρακτηριστικά, πριν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος επανέλαβε πως “η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα