Προς τον Ιούλιο ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ισπανία

Ο Πέδρο Σάντσεθ
Ο Πέδρο Σάντσεθ AP

Δεν βιάζονται οι Ισπανοί να σχηματίσουν κυβέρνηση. Οι διεργασίες από τις οποίες θα προκύψει το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένονται να τελειώσουν τον Ιούλιο.

Το νέο κοινοβούλιο της Ισπανίας είναι πιθανόν να ψηφίσει στις αρχές Ιουλίου ποιος θα γίνει πρωθυπουργός, δήλωσε η ασκούσα χρέη κυβερνητικής εκπροσώπου Ισαμπέλ Θελάα.

Οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Απριλίου αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Σάντσεθ ασκεί τώρα χρέη πρωθυπουργού και αναμένεται να παραμείνει στον θώκο, αλλά θα χρειαστεί να επιδιώξει να βρει εταίρους προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο εκτός αν προτιμηθεί η λύση της κυβέρνησης μειοψηφίας.

ADVERTISING

«Εκτιμάμε πως η εκλογή του πρωθυπουργού θα λάβει χώρα στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, αν και ο Ιούλιος είναι πιο ρεαλιστικός», είπε η Θελάα μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο μεταξύ, ο Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε δύο Καταλανούς βουλευτές ως υποψήφιους προέδρους των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου, δίνοντας μια πρώιμη αίσθηση του εξέχοντα ρόλου που θα διαδραματίσει πιθανόν η πολιτικά ευαίσθητη περιοχή στη διάρκεια της θητείας του.

Τόσο η Μεριτξέλ Μπατέτ, υποψήφια του Σάντσεθ για την Κάτω Βουλή, όσο και ο Μανουέλ Κρουζ, υποψήφιός του για τη Γερουσία, ανήκουν στην καταλανική πτέρυγα των Σοσιαλιστών και ως εκ τούτου τάσσονται υπέρ της συνέχισης της ένωσης με την Ισπανία αλλά είναι επίσης ανοικτοί στον διάλογο με το στρατόπεδο των οπαδών της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ισπανία

24Media Network