Πρόταση Γιούνκερ για ναυτική συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο

default image

Τι δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ για την ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι “θα ήταν πολύ χρήσιμο” αν “υπό ευρωπαϊκή αιγίδα” υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, “ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου” των μεταναστών στην Ευρώπη.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρεγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις.

Πλην όμως, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες -όπως σημείωσε- θα υπάρξουν διαβουλεύσεις. “Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων”, τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται, ότι και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild τόνισε ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους του Βερολίνου.

“Γίνεται μόνο με την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και παράλληλα να μοιράσει δίκαια τους πρόσφυγες μεταξύ των κρατών μελών. Όμως πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος και πέρα από την Ευρώπη. Οι αιτίες της μετανάστευσης μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνολική προσπάθεια”, επεσήμανε η Μέρκελ.

Παρόλα αυτά η ίδια σημείωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι της. “Έχω μεγάλο σεβασμό προς τους ανθρώπους που το κάνουν, όμως δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο”, είπε στη Bild.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα