Πρώτο θέμα παγκοσμίως τα Paradise Papers

Πρώτο θέμα παγκοσμίως τα Paradise Papers

Αποκαλύψεις για τον κρυμμένο πλούτο της παγκόσμιας ελίτ. Στο φως τα μυστικά μεγάλων πολυεθνικών, της βασίλισσας Ελισάβετ και συνεργατών του Τραμπ

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, αρχηγοί κρατών και παγκόσμιες προσωπικότητες της πολιτικής, της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού που έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους σε μυστικούς φορολογικούς παραδείσους, αποκαλύπτονται αυτή την εβδομάδα σε μια νέα έρευνα για τις offshore αυτοκρατορίες.

Τα στοιχεία προέρχονται από την διαρροή 13,4 εκατ. αρχείων που εκθέτουν τα παγκόσμια περιβάλλοντα, στα οποία “ευδοκιμούν” φορολογικές παραβιάσεις και οι περίπλοκοι τρόποι που οι εταιρίες μπορούν να προστατεύσουν νόμιμα τον πλούτο τους.

Το υλικό, το οποίο προέρχεται από δύο υπεράκτιους φορείς παροχής υπηρεσιών και από τα μητρώα εταιριών σε 19 φορολογικούς παραδείσους, δημοσιεύεται σε διεθνή ΜΜΕ, όπως το BBC, ο Guardian και οι New York Times, έχει ονομαστεί Paradise Papers και αποκαλύπτει:

 

* Εκατομμύρια λίρες από την ιδιωτική περιουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε ένα fund στα νησιά Κέιμαν ενώ μέρος των χρημάτων κατέληξαν σε έναν έμπορο, ο οποίος κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε φτωχές οικογένειες και ευάλωτους ανθρώπους.

* Εκτεταμένες offshore συναλλαγές από μέλη του γραφείου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συμβούλους και δωρητές του, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ποσών από μια εταιρία που ανήκει στον γαμπρό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς την ναυτιλιακή εταιρία του γραμματέα εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος.

 

* Πώς το twitter και το facebook έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ως επενδύσεις, με τα ίχνη των χρημάτων αυτών να προέρχονται από ρωσικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

* Το trust της αποφυγής φορολογίας των νήσων Κέιμαν, το οποίο διευθύνεται από επιφανή οικονομολόγο του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

* Συνεχιζόμενη φοροδιαφυγή από πολυεθνικές εταιρίες, όπως η Nike και η Apple.

* Οι σύνθετες offshore εταιρίες που χρησιμοποίησαν δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι για να αγοράσουν μετοχές στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Άρσεναλ και της Έβερτον.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα