Ανοιξαν οι κάλπες

Ανοιξαν οι κάλπες

Περίπου 45.000.000 πολίτες αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες το Σάββατοστην Αίγυπτο, για το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στις πρώτες εκλογές μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ και τις εξεγέρσεις στην ευρύτερη περιοχή που κόστισαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων

Άνοιξαν στην Αίγυπτο οι κάλπες για το δημοψήφισμα που αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Περίπου 45 εκατομμύρια Αιγύπτιοι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες, στην πρώτη ψηφοφορία μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, στις 11 Φεβρουαρίου.

Οι υπέρμαχοι του «ναι» είναι υπέρ της γρήγορης μετάβασης σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση με περιορισμένες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι υπέρμαχοι του «όχι» ζητούν την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Οι κύριες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις αφορούν την προεδρική θητεία που περιορίζεται σε δυο τετραετείς και όχι σε απεριόριστες εξαετείς θητείες όπως ισχύει σήμερα και επίσης χαλάρωση των προϋποθέσεων για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα.

Τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ετοίμασε επιτροπή νομικών που διόρισε ο στρατός, ο οποίος κυβερνά τη χώρα μετά την παραίτηση του Μουμπάρακ.

Ο στρατός έχει υποσχεθεί την επιστροφή σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη εξουσία.

SHARE:

24Media Network