Πύραυλοι εδάφους-αέρος στη Λιβύη

Πύραυλοι εδάφους-αέρος στη Λιβύη

Αμερικανοί ειδικοί που έχουν μεταβεί στη Λιβύη για να ανακτήσουν όπλα του καθεστώτος του Λίβυου εκλιπόντα ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν βρει στη χώρα περίπου 5.000 πυραύλους εδάφους-αέρος

Ο ακριβής αριθμός των όπλων που είχε στη διάθεσή του το καθεστώς δεν είναι εύκολο να εξακριβωθεί, εξήγησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία και επειδή αρκετά από αυτά καταστράφηκαν από τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ.

"Προσπαθούμε να εκτιμήσουμε πόσα υπάρχουν ακόμη και με ποιο τρόπο μπορούμε να τα ανακτήσουμε και να τα καταστρέψουμε για να μην πέσουν σε λάθος χέρια", πρόσθεσε ο Τόνερ.

Χιλιάδες τέτοιοι πύραυλοι κλάπηκαν από τις αποθήκες όπου βρίσκονταν σε όλη τη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Καντάφι, όμως επειδή η συντήρησή τους είναι απαιτητική ενδέχεται να μην είναι τόσο επικίνδυνα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ο Τόνερ, όταν ρωτήθηκε, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν κάποια από αυτά τα όπλα από τους πρώην εξεγερμένους Λίβυους. "Εξετάζουμε διαφορετικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της καταστροφής των πυραύλων εδάφους-αέρος" και η λιβυκή κυβέρνηση συνδέεται με τις προσπάθειές μας, επεσήμανε.

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν διαδηλώσει στις 7 Δεκεμβρίου στην Τρίπολη διαμαρτυρόμενοι για την συνεχιζόμενη παρουσία ένοπλων πολιτοφυλακών στην πρωτεύουσα.

SHARE:

24Media Network