Πυρκαγιά στο Νησί του Πάσχα – Ανυπολόγιστες καταστροφές στα διάσημα πέτρινα αγάλματα Μοάι

Πυρκαγιά στο Νησί του Πάσχα – Ανυπολόγιστες καταστροφές στα διάσημα πέτρινα αγάλματα Μοάι
Πυρκαγιά στο Νησί του Πάσχα Rapanui Municipality/AFP/VISUALHELLAS.GR Rapanui Municipality/AFP/VISUALHELLAS.GR

Ανυπολόγιστη οικολογική και πολιτιστική καταστροφή προκάλεσε η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Νησί του Πασχα καίγοντας περισσότερα από 200 στρέμματα του εθνικού πάρκου. "Εντελώς απανθρακωμένα" κάποια από τα διάσημα αγάλματα.

Μεγάλη δασική πυρκαγιά ξέσπασε στο Νησί του Πάσχα, από την οποία δυστυχώς δεν γλίτωσαν οι μνημειώδεις λαξευμένες πέτρινες φιγούρες Μοάι, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αρχές.

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά σάρωσε το Εθνικό Πάρκο Ράπα Νούι, 3.500 χιλιόμετρα (2.175 μίλια) από τη δυτική ακτή της Χιλής, προκαλώντας «ανεπανόρθωτες» ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο.

«Περισσότερα από 100 εκτάρια (247 στρέμματα) επλήγησαν στον τομέα Rano Raraku που περιλαμβάνει τον τομέα των υγροτόπων και των moai», ανέφερε το εθνικό πάρκο σε δήλωση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook την Πέμπτη.

Η Carolina Perez, υφυπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είπε ότι το νησί – το οποίο βρίσκεται 3.500 χιλιόμετρα (2.175 μίλια) από τη δυτική ακτή της Χιλής – είχε ισοπεδωθεί από τις φλόγες από τη Δευτέρα.

Το Ράπα Νούι έχει περισσότερα από 1.000 πέτρινα αγάλματα – γιγάντια κεφάλια που πιστεύεται ότι σκαλίστηκαν για πρώτη φορά τον 13ο αιώνα από τους αρχικούς κατοίκους του νησιού. Η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Rano Raraku, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, φέρεται να επηρεάστηκε περισσότερο, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο Ariki Tepano, διευθυντής της κοινότητας Ma’u Henua που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση και τη συντήρηση του πάρκου, περιέγραψε τη ζημιά ως «ανεπανόρθωτη». «Τα Μοάι είναι εντελώς απανθρακωμένα και μπορείτε να δείτε την επίδραση της φωτιάς πάνω τους», είπε.

Ο δήμαρχος του Νησιού του Πάσχα, Πέδρο Έντμουντς Πάοα μιλώντας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό υποστήριξε πως η φωτιά δεν ήταν ατύχημα, τονίζοντας πως όλες οι πυρκαγιές που σημειώνονται στο Ράπα Νούι προκαλούνται από τον άνθρωπο.

«Η ζημιά που προκλήθηκε από τη φωτιά δεν μπορεί να αναιρεθεί», πρόσθεσε ο Έντμουντς Πάοα. «Το ράγισμα μιας πρωτότυπης και εμβληματικής πέτρας δεν μπορεί να ανακτηθεί, ανεξάρτητα από το πόσα εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια μπουν σε αυτήν».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα