Ραγδαίες εξελίξεις αν ο Τζόνσον δεν στείλει στην ΕΕ την επιστολή για παράταση του Brexit

Ραγδαίες εξελίξεις αν ο Τζόνσον δεν στείλει στην ΕΕ την επιστολή για παράταση του Brexit
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην Downing Street στο Λονδίνο AP

Βάσει νόμου, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει περιθώριο μέχρι τις 23:00 απόψε να στείλει στην ΕΕ επιστολή με την οποία να ζητάει να παραταθεί η έξοδος μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Τι θα συμβεί αν δεν το πράξει.

Σε αχαρτογράφητα εδάφη βαδίζει, για μία ακόμη φορά, η Βρετανία, καθώς η σαββατιάτικη απόφαση του κοινοβουλίου να μπει τέλος στο ενδεχόμενο άτακτου Brexit, γέμισε αβεβαιότητα τη χώρα. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωνε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση αλλά ούτε και θα μπει πάλι σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες ενώ η 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία αποχώρησης από την ΕΕ, πλησιάζει.

Όσον αφορά στο τι γίνεται από εδώ και πέρα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις κινήσεις του Τζόνσον. Αν ο Βρετανός μείνει εν τέλει πιστός σε αυτά που δήλωσε και δεν στείλει στην ΕΕ επιστολή με την οποία να ζητάει παράταση για το Brexit, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Σε αυτή την περίπτωση, το ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας, αναμένεται να δράσει.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει ο Guardian, βάσει νόμου, ο Τζόνσον πρέπει να ενημερώσει εγγράφως την ΕΕ για παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να περάσει από τη βουλή την συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 19 Οκτωβρίου. Αν ο πρωθυπουργός δεν στείλει την επιστολή μέχρι τις 23:00 (τοπική ώρα) του Σαββάτου, τότε το ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας θα συνεδριάσει την Δευτέρα και θα εξετάσει τα ενδεχόμενα είτε να δώσει παράταση 24 ωρών στον Τζόνσον για να το στείλει είτε να τον θέσει αντιμέτωπο με τις ευθύνες του ενώπιον του δικαστηρίου.

Αν και πάλι ο Τζόνσον δεν συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση, το δικαστήριο μπορεί να ασκήσει την εξουσία που του δίνεται (nobile officium), η οποία του επιτρέπει να στείλει αυτό την συγκεκριμένη επιστολή στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και στα θεσμικά όργανα για λογαριασμό του πρωθυπουργού. Όλες αυτές οι κινήσεις πάντως δεν έχουν ξανασυμβεί ποτέ και σε περίπτωση που το δικαστήριο της Σκωτίας προχωρήσει, τότε θα προκληθεί μια σειρά άλλων αντιπαραθέσεων, με την όλη υπόθεση να καταλήγει στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Να σημειωθεί ότι υπέρμαχοι του Brexit είχαν προσφύγει πριν δέκα μέρες στο ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας, έχοντας ζητήσει από τότε να υπάρξει κάποια απόφαση, σε περίπτωση που οι βουλευτές δεν έδιναν το “πράσινο φως” για τη συμφωνία. Τότε το δικαστήριο είχε αναβάλει την ετυμηγορία του, με την αιτιολογία ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα