Ρεκόρ βροχοπτώσεων στην Ιταλία – 11 νεκροί από τις πλημμύρες

Ρεκόρ βροχοπτώσεων στην Ιταλία – 11 νεκροί από τις πλημμύρες
Πλημμύρες στην κεντρική Ιταλία EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Bροχή ύψους 740 mm σημειώθηκε στην περιοχή Marche της Ιταλίας σε μόλις 12 ώρες, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες και τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ιταλία καθώς βροχή ύψους 740 mm σημειώθηκε στην περιοχή Marche της Ιταλίας σε μόλις 12 ώρες, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες Τα 400 mm βροχής σημειώθηκαν μόλις σε 2 ώρες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταρριφθεί άλλο ένα ρεκόρ βροχοπτώσεων.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι δεν περίμεναν μια τέτοια ξαφνική «νεροβόμβα», που πλημμύρισε δρόμους αρκετών πόλεων στην Ανκόνα, στις επαρχίες Πέζαρο-Ουρμπίνο. Ήταν σαν σεισμός. Δεκάδες ντόπιοι ανέβηκαν σε στέγες ή δέντρα για να περιμένουν τη διάσωση καθώς οι ισχυρές πλημμύρες γκρέμισαν τις πόρτες και σάρωσαν κτίρια, γκαράζ.

Περίπου 50 άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο για τραυματισμούς. Ανάμεσα σε αυτούς που αγνοούνται είναι 2 παιδιά, με ένα αγοράκι να παρασύρεται από την αγκαλιά της μητέρας του από τα ορμητικά νερά στην πόλη Barbara. Περισσότεροι από 300 πυροσβέστες αναπτύχθηκαν στην περιοχή, με πλάνα που τους δείχνει να περιμένουν μέσα από το νερό σε πλημμυρισμένους δρόμους, ενώ άλλοι μπήκαν σε λαστιχένιες λέμβους για να συλλέξουν επιζώντες από το δρόμο. Οι πυροσβέστες δήλωσαν ότι οι δεκάδες άνθρωποι που είχαν παγιδευτεί σε αυτοκίνητα ή είχαν σκαρφαλώσει σε στέγες ή δέντρα για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες διασώθηκαν.

Ελικόπτερα αναπτύχθηκαν επίσης για να μαζέψουν τους ανθρώπους σε πιο απομακρυσμένες πόλεις των Απεννίνων. Όπως εξελίχθηκε η πλημμύρα, ήταν πολύ, πολύ χειρότερη από την πρόβλεψη. Την Πέμπτη είχε εκδοθεί έκακτο δελτίο κακοκαιρίας, αλλά όχι στο υψηλότερο επίπεδο. Εκατοντάδες άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή ή απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μέχρι να ελεγχθεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και να απομακρυνθούν τα βουνά από τη λάσπη. Ήταν ένα ακραίο γεγονός, κάτι παραπάνω από εξαιρετικό.

Με βάση υπολογισμούς, η ποσότητα βροχής που έπεσε, σε 4 ώρες και συγκεκριμένα σε περίοδο 15 λεπτών, ήταν η μεγαλύτερη από όση έχει καταμετρηθεί σε εκατοντάδες χρόνια. Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε ένα καλοκαίρι σχεδόν χωρίς βροχή που αυτό σήμαινε ότι οι πλαγιές των λόφων ήταν ασυνήθιστα σκληρές και ξηρές, και έτσι το νερό έτρεχε πιο γρήγορα στις πλαγιές, αυξάνοντας την ροή και τη δύναμή του Σε διάστημα λίγων ωρών, η περιοχή κατακλύστηκε από την ποσότητα βροχοπτώσεων που δέχεται συνήθως σε 6 μήνες!

Οι πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή Marche, ήταν μέρος ενός κύματος καταιγίδων που έπληξε χώρα. Άλλες περιοχές που αντιμετώπισαν καταιγίδες ήταν η Tuscany, Umbria, Abruzzo, Fruili Venezia Guilia, Lombardy, Liguria/Molise. Είναι το τελευταίο σε μια μακρά σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων που συνέβησαν στην Ιταλία αυτό το καλοκαίρι. Το ποσό των ακραίων καιρικών φαινομένων έχει προκαλέσει ζημιές άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στη γεωργία το 2022 – 10 % της αξίας της εθνικής παραγωγής της γείτονος χώρας.

Δείτε τα διαδοχικά συστήματα που επηρέασαν την Ιταλία το τελευταίο 3ημερο – Ιδιαίτερη προσοχή στην “βόμβα” νερού στην αρχή του βίντεο:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα