Ρεπαντέν: Η Σερβία θέλει να γίνει το 29ο μέλος της ΕΕ

Ρεπαντέν: Η Σερβία θέλει να γίνει το 29ο μέλος της ΕΕ

"Επιθυμία της Γαλλίας είναι να γίνει η Σερβία το 29ο μέλος της ΕΕ" τόνισε ο Γάλλος υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων Τ. Ρεπαντέν

Η Γαλλία επιθυμεί, η Σερβία να είναι η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Τιερί Ρεπαντέν από το Βελιγράδι, όπου είχε σήμερα συνομιλίες με τον Σέρβο πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς.

"Ως Γάλλος υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις επιθυμώ να διαμηνύσω ότι επιθυμία της Γαλλίας είναι να γίνει η Σερβία το 29ο μέλος της ΕΕ" τόνισε ο κ. Ρεπαντέν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Ντάτσιτς.

"Για να επιτευχθεί αυτό, είναι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες υποχρεώθηκαν να υλοποιήσουν και όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κροατία" ανέφερε ο Γάλλος υπουργός και τόνισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και της συμφιλίωσης.

"Έχουν γίνει πολλά την περίοδο της θητείας σας. Γνωρίζω ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά καταβάλατε προσπάθειες για υπογραφεί τον Απρίλιο η ιστορική συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας που είναι η βάση για το περαιτέρω έργο" σημείωσε ο κ. Ρεπαντέν, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Σερβίας.

Αστειευόμενος, ο κ. Ντάτσις είπε ότι στη συνομιλία με τον Γάλλο υπουργό αναφέρθηκε ότι στην ΕΕ στοιχηματίζουν για το ποια χώρα θα είναι το επόμενο μέλος της ΕΕ.

"Τους συνιστώ να στοιχηματίσουν στη Σερβία" δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Σερβία επιθυμεί, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχείς και πιο σύντομες.

Οι κ. Ντάτσιτς και Ρεπαντέν συμφώνησαν ότι η Σερβία και η Γαλλία έχουν εξαιρετικά καλές πολιτικές σχέσεις και εξέφρασαν την ελπίδα να συνεχιστεί η εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας, της δικαιοσύνης, της ασφάλειας και του πολιτισμού. 

"Θεωρούμε ότι η Γαλλία πρέπει να έχει εντονότερη παρουσία εδώ και χαιρόμαστε για την επιστροφή της στη Σερβία" είπε ο κ. Ντάτσιτς, σημειώνοντας ότι στη Σερβία δραστηριοποιούνται 80 γαλλικές επιχειρήσεις που απασχολούν 11.000 εργαζόμενους.

Ο κ. Ρεπαντέν τόνισε ότι, μετά τις φετινές συναντήσεις ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να ορίσει ειδικό εκπρόσωπο για τα Βαλκάνια τον Αλέν Ρισάρ, ο οποίος θα έχει ευθύνη και για την ενίσχυση των σχέσεων με τη Σερβία.

SHARE:

24Media Network