Ρεπουμπλικανοί βουλευτές κατά Μπάιντεν: “Σοκαριστική η στήριξή του στην πώληση F-16 στην Τουρκία”

Ρεπουμπλικανοί βουλευτές κατά Μπάιντεν: “Σοκαριστική η στήριξή του στην πώληση F-16 στην Τουρκία”
Οι Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 2022 Susan Walsh/ap

Σκληρή ανακοίνωση Ρεπουμπλικανών βουλευτών για τη στήριξη Μπάιντεν στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία. Τι αναφέρουν.

Την έντονη αντίδραση Ρεπουμπλικανών βουλευτών προκάλεσε η στήριξη που παρείχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία.

Οι Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης εξέδωσαν την Πέμπτη (30/06) ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζουν “σοκαριστική” την αντίδραση Μπάιντεν και θυμίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πώληση όπλων στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκφοβισμό χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκφοβισμό χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα