Ρεσιτάλ συνωμοσιολογίας μετά τη δίωξη στον Τραμπ – Ο Τζορτζ Σόρος και η “καταχθόνια ελίτ”

Ρεσιτάλ συνωμοσιολογίας μετά τη δίωξη στον Τραμπ – Ο Τζορτζ Σόρος και η “καταχθόνια ελίτ”
Ο Τζορτζ Σόρος. AP

Στο στόχαστρο των συνωμοσιολόγων και πάλι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, Τζορτζ Σόρος, μετά την ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Πάνε πολλά χρόνια που ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος, εβραίος ουγγρικής καταγωγής, βρίσκεται στο στόχαστρο της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής άκρας δεξιάς.

Όμως η ιστορική δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ αναμοχλεύει στις ΗΠΑ τη χειρότερη παραπληροφόρηση και τις αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με ειδικούς.

Ο κ. Σόρος χρηματοδοτεί εδώ και καιρό πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια και τη δημοκρατία, κάτι που τον έχει μετατρέψει σε “μπαμπούλα” για τις εξτρεμιστικές οργανώσεις και την πιο σκληρή φράξια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις ΗΠΑ, χώρας ολοένα πιο πολωμένης μετά την μετατροπή του λαϊκιστή Ντόναλντ Τραμπ σε κεντρική φιγούρα του πολιτικού σκηνικού.

Ήδη πριν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης στη Νέα Υόρκη, ο Σόρος κατηγορήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους οπαδούς του πως έχει στο… τσεπάκι τον εισαγγελέα του Μανχάταν που άσκησε τη δίωξη, τον Άλβιν Μπραγκ, αφροαμερικανό, αιρετό του Δημοκρατικού κόμματος, που κατατάσσεται στην αριστερή του πτέρυγα.

Πράγματι ο Τζορτζ Σόρος, που χρηματοδοτεί οργανώσεις που θεωρούνται προοδευτικές, είχε δωρίσει ένα εκατομμύριο δολάρια στην ένωση Color of Change, η οποία εργάζεται για να προωθήσει τη διαφοροποίηση του αμερικανικού δικαστικού συστήματος.

Η Color of Change υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία του Μπραγκ για τη θέση του εισαγγελέα του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη.

Οι fact-checkers των αμερικανικών ΜΜΕ επιβεβαίωσαν πως τουλάχιστον το μισό από το ένα εκατομμύριο δολάρια δαπανήθηκε από την οργάνωση αυτή για να υποστηριχθεί η εκστρατεία του κ. Μπραγκ.

“Εισαγγελέας Σόρος”

Εκλεγμένος -όπως άλλωστε όλοι οι δικαστές και εισαγγελικοί λειτουργοί- στα τέλη του 2021, ο Άλβιν Μπραγκ ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2022 και προσπάθησε να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό πρόγραμμα, ιδίως επιδιώκοντας να αποφεύγεται η επιβολή ποινών φυλάκισης για ήσσονα αδικήματα.

Η υποστήριξη του κ. Σόρος, παρότι έμμεση, αρκούσε στον Ντόναλντ Τραμπ ώστε, χωρίς καμία απόδειξη για απευθείας σχέση, να κατηγορήσει τον εισαγγελέα ότι «επελέγη και χρηματοδοτήθηκε από τον Τζορτζ Σόρος».

Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι υποστηρικτές του 45ου προέδρου των ΗΠΑ (2017-2021), επίσης δισεκατομμυριούχου, υπερθεμάτισαν: μέσω Twitter αφήνουν αιχμές περί του ότι ο Άλβιν Μπραγκ «υποστηρίχθηκε/χρηματοδοτήθηκε από τον Σόρος», όταν δεν αναγορεύουν τον επενδυτή σε «εισαγγελέα Σόρος».

Στο δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν όπου παρουσιάστηκε ο κ. Τραμπ για να του απαγγελθούν κατηγορίες, διαδηλωτής κράταγε πλακάτ με το σύνθημα “Ψάξτε το στο Google! Ο Τζορτζ Σόρος χρηματοδοτεί αμερικανούς εισαγγελείς“.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του κ. Σόρος διαβεβαίωσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως ο δισεκατομμυριούχος «ουδέποτε συναντήθηκε, μίλησε ή επικοινώνησε καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τον Άλβιν Μπραγκ».

Κατήγγειλε το ότι «αρκετοί στη δεξιά προσπαθούν να αντιστρέψουν το βάρος της απόδειξης από τον κατηγορούμενο (τον κ. Τραμπ) στον κατήγορο (τον κ. Μπραγκ)».

Ο εκπρόσωπος στηλίτευσε επίσης το ότι «εξαιτίας της γνωστής υποστήριξης του Τζορτζ (Σόρος) σε μεταρρυθμιστές εισαγγελείς, Ρεπουμπλικάνοι ερίζουν πως είναι πίσω απ’ όλα, παρότι τα καθιερωμένα μέσα το έχουν ήδη ξεφουσκώσει όλο αυτό, επιμένουν» σε αυτές τις ιστορίες.

Αμερικανοί και ευρωπαίοι συνωμοσιολόγοι έχουν εδώ και πολλά χρόνια στο στόχαστρό τους τον Σόρος, ο οποίος γεννήθηκε στη Βουδαπέστη τον Αύγουστο του 1930, και κατάφερε να σωθεί από τη ναζιστική κατοχή της χώρας του και από το Ολοκαύτωμα, προτού μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και κάνει περιουσία τα χρόνια του 1970 και του 1980. Είχε αυξήσει ακόμα περισσότερο την περιουσία του στοιχηματίζοντας εναντίον της λίρας και της Τράπεζας της Αγγλίας τα χρόνια του 1990.

“Παγκοσμιοποιημένη καταχθόνια ελίτ”

«Οι θεωρίες συνωμοσίες οικοδομούνται γύρω από την ιδέα πως υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις εκτός του έλεγχου μας που δρουν για λογαριασμό των ‘παγκοσμιοποιημένων ελίτ’ προκειμένου να αποκρύψουν την αλήθεια από τους λαούς», παρατήρησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζόσουα Τάκερ, συνδιευθυντής του Center for Social Media and Politics του πανεπιστημίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης (NYU).

«Σε αυτή την περίπτωση» ο κ. Σόρος «ενσαρκώνει την παγκοσμιοποιημένη καταχθόνια ελίτ», πρόσθεσε.

Καθώς, με «επικίνδυνη» δόση, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα επανέρχεται στο παρελθόν του, «στον αντισημιτισμό», στρεφόμενο κατά του Τζορτζ Σόρος, κατήγγειλε μέσω Twitter η αριστερή αμερικανική εβραϊκή οργάνωση J Street.

Από την Ευρώπη ως την Ασία και την Αμερική, οι «influencers» (οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης) της δεξιάς και της ακροδεξιάς κατηγορούν τον Τζορτζ Σόρος ότι χρηματοδοτεί τη «μεγάλη αντικατάσταση» των αμερικανών λευκών από έγχρωμους. Μάλλον στον… ελεύθερο χρόνο του, όταν δεν (κατηγορείται ότι) προωθεί τη μετανάστευση, τις κοινωνικές και πολιτικές ταραχές, την πολυπολιτισμικότητα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα