Ρίσι Σούνακ: Ο εθισμός στην “κόκα”, η “πλέμπα” και οι γκάφες του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας

Ρίσι Σούνακ: Ο εθισμός στην “κόκα”, η “πλέμπα” και οι γκάφες του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας
O Ρίσι Σούνακ AP

Ο ιδιαίτερα προσεκτικός στην εμφάνισή του Ρίσι Σουνάκ, δεν είναι και τόσο προσεκτικός σε σχέση με όσα έχει δηλώσει ανά διαστήματα.

Ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι είναι άνθρωπος του λαού, ποτέ δεν έκρυψε τα πλούτη του. Ο 42χρονος γιός Ινδών μεταναστών και μέλος της εγχώριας ελίτ, πάλαι ποτέ διαχειριστής κερδοσκοπικών κεφαλαίων και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Βρετανίας ως εκλεκτός των Συντηρητικών, και η περιουσία του ξεπερνά και εκείνη του ίδιου του Βασιλιά Καρόλου.

Πολιτικά, ο ίδιος δηλώνει θιασώτης μιας “κοινής λογικής θατσερισμού”, και δεσμεύεται πως θα κυβερνήσει με δικαιοσύνη και “ακεραιότητα”. Ωστόσο, το γεγονός πως είναι παντρεμένος με την κόρη ενός Ινδού κροίσου, καταγγελλόμενη μόλις προ μηνών για φοροαποφυγή, κάνει την όποια “ενσυναίσθησή” του να αμφισβητείται ανοιχτά από τη βρετανική κοινή γνώμη. Πολλοί αναφέρουν αυτές τις ημέρες άλλωστε, πως το παρελθόν του ως τραπεζίτης σε hedge funds εγείρει πρόσθετα ερωτήματα ως προς τη δέσμευσή του να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, η δημόσια εικόνα του δεν είναι η καλύτερη, καθώς του χρεώνονται μπόλικες επικοινωνιακές γκάφες, τις οποίες θυμήθηκε ο Guardian.

Σε βίντεο που είχε διαρρεύσει, ο Σούνακ καυχιόταν στα μέλη του Συντηρητικού κόμματος ότι πήρε δημόσιο χρήμα από στερημένες αστικές περιοχές για να βοηθήσει πλούσιες πόλεις.

Σε άλλο βίντεο έλεγε σε μαθητές πως ήταν “εθισμένος στη κόκα”. Ξεκαθάρισε βέβαια αρκετά γρήγορα πως εννοούσε πως είναι εθμισμένος “στη κόκα κόλα”. Ανέφερε δε, πως το αγαπημένο του ρόφημα είναι η “Mexican Coke” με ένα σχόλιο στο YouTube να αναφέρει πως είναι σαν να βλέπουμε ένα απόσπασμα από το… “The Office”.

Ο Σούνακ κατηγορήθηκε πως προσποιήθηκε πως είναι ένας κοινός θνητός καθώς στο πλαίσιο μιας φωτογράφισης δημοσίων σχέσεων, καταγράφεται να βάζει βενζίνη σε ένα Kia. Ωστόσο αποδείχθηκε πως το αυτοκίνητο ανήκε στην πραγματικότητα σε έναν υπάλληλο του πρατηρίου στα Sainsbury.

Παράλληλα, ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως κάποιος έπρεπε να του μάθει πώς να χρησιμοποιεί μια ανέπαφη κάρτα, καθώς είχε καταγραφεί να αντιμετωπίζει κάποιες… δυσκολίες. “Από αυτό το περιστατικό και μετά, μου έμαθαν πώς να χρησιμοποιώ τις ανέπαφες. Φοβερό θαύμα η τεχνολογία αυτές τις μέρες!”, έλεγε ο νέος πρωθυπουργός των Βρετανών.

Σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC το 2001 με τίτλο “Middle Classes: Their Rise and Sprawl”, ο νεαρός τότε Σούνακ μιλούσε για τους αριστοκράτες φίλους του και την προνομιακή του εκπαίδευση. Στα πλάνα, έλεγε πως “δεν έχει φίλους από την εργατική τάξη”. Εκείνη την εποχή ξεκινούσε την καριέρα του ως αναλυτής για τη Goldman Sachs.

“Όλοι λέμε ανόητα πράγματα όταν είμαστε φοιτητές”, θα έλεγε σε μετέπειτα συνέντευξή του στον Andrew Neil.

Τα πλούτη των “Σούνακ”

Είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της πρωθυπουργικής κατοικίας είναι πλουσιότεροι από τον ένοικο των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, καθώς η περιουσία του πρωθυπουργικού ζεύγους ανέρχεται σε 830 εκατομμύρια ευρώ (Sunday Times Rich List) έναντι 425 εκατ. που φέρεται να κατέχει ο μονάρχης.

Τα χρήματα προέρχονται κυρίως από το μερίδιο των 490 εκατομμυρίων ευρώ που κατέχει η Μούρτι στην εταιρεία του πατέρα της, του Ινδού μεγιστάνα της πληροφορικής, Ναραγιάνα Μούρτι.

Το όνομα της βαθύπλουτης “πρώτης κυρίας” συνδέθηκε την περασμένη άνοιξη με σκάνδαλο φοροδιαφυγής που αμαύρωσε τη φήμη του συζύγου της. Την περίοδο που ο Σούνακ διεκδικούσε την πρωθυπουργία για πρώτη φορά, δημοσίευμα της “Independent” κατηγορούσε την Αξάτα ότι έχει γλιτώσει εκατομμύρια που θα έπρεπε να πληρώσει σε φόρους, καθώς είχε επιλέξει να έχει καθεστώς “μη μόνιμου κατοίκου” στη Βρετανία κι έτσι δεν κατέβαλε φόρους για τα κέρδη της από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Τότε, ο Σούνακ είχε δηλώσει ότι διατηρούσε το καθεστώς για συναισθηματικούς λόγους, “επειδή αγαπάει την πατρίδα της, την Ινδία”. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Μούρτι παραδέχτηκε ότι ήταν για φορολογικούς λόγους, κάτι το οποίο ήταν “απόλυτα νόμιμο”. Επειτα από το σάλο που προκλήθηκε πάντως, παραιτήθηκε του καθεστώτος και υποσχέθηκε να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούν. Το ζευγάρι έχει τουλάχιστον τρία σπίτια στη Βρετανία, καθώς και ένα ακίνητο στη Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια αξίας περίπου 6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Υπενθυμίζεται πως ο Σούνακ ήταν βασικός υποστηρικτής του Τζόνσον στην κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών. Στη συνέχεια, ως υπουργός Οικονομικών αντιστάθηκε στις προτάσεις Τζόνσον για άμεσες φοροελαφρύνσεις, ενώ οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι πρόδωσε τον πρώην σύμμαχό του, που τον είχε αναδείξει, όταν παραιτήθηκε από το βρετανικό ΥΠΟΙΚ.

Ο ίδιος ήταν ένθερμος οπαδός της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016, ενώ είχε υποστηρίξει τρεις φορές στη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία που είχε συνάψει η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα