Βρετανία: Παραιτείται από τους Τόρις ο Σούνακ – Ζήτησε “συγγνώμη”

Διαβάζεται σε 3'
Ρίσι Σούνακ
Ρίσι Σούνακ (AP Photo/Kin Cheung)

Η δήλωση παραίτησης του Ρίσι Σούνακ και η “συγγνώμη” στον λαό της Βρετανίας, μετά την ήττα στις εκλογές.

Μιλώντας έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνιγκ Στριτ ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την βαριά ήττα των Συντηρητικών στις βρετανικές εκλογές.

«Θα ήθελα να πω καταρχήν συγνώμη. Έδωσα τα πάντα από τη θέση μου και εσείς ως πολίτες αποφασίσατε ότι η ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει και εσείς είσαστε εκείνοι που αποφασίζετε», είπε στις πρώτες δηλώσεις του ο Σούνακ.

«Λυπάμαι και ζητώ συγνώμη απ’ όλους τους πολίτες που δεν μπορέσαμε να τους ικανοποιήσουμε. Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους βουλευτές που έχασαν τη θέση τους στη Βουλή των Κοινοτήτων», συνέχισε.

Ρίσι Σούνακ
O Ρίσι Σούνακ και η σύζυγός του (AP Photo/Kin Cheung)

Επίσης, ανέφερε ότι θα ζητήσει την παραίτησή του και ως αρχηγός του κόμματος των Συντηρητικών όταν ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διεργασίες.

Αναφερόμενος στον Κιρ Στάρμερ είπε ότι του εύχεται τα καλύτερα και ότι από τη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. «Οποιεσδήποτε διαφωνίες κι αν είχαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έχει την πλήρη στήριξή μου και τον πλήρη σεβασμό μου. Η οικογένειά του και εκείνος θα πρέπει να υποστηριχθούν από όλους μας καθώς περνούν σε αυτή τη νέα φάση και καθώς ο Στάρμερ θα δίνει τα καλύτερα σε έναν ολοένα πιο ανασφαλή κόσμο», πρόσθεσε.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε όλους όσοι τον στήριξαν ευχαρίστησε το προσωπικό του, τους οικείους του και κυρίως τη σύζυγό του και τις κόρες του.

«Ποτέ φυσικά δεν θα μπορέσω να ανταποδώσω τις θυσίες που έκαναν για μένα, έτσι ώστε να μπορέσω και εγώ να υποστηρίξω από αυτή τη θέση τη χώρα μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ρίσι Σούνακ.

«Είμαι μετανάστης τρίτης γενιάς και πραγματικά η Μεγάλη Βρετανία μάς προσέφερε ό,τι μπορούσε περισσότερο στην οικογένεια, στη γενιά του παππού και του πατέρα μου, έτσι ώστε να μπορέσω να γίνω πρωθυπουργός. Αυτό το όραμα της ανεκτικότητας και της κατανόησης, όπως επίσης και της στήριξης, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων. Πρόκειται για μια δύσκολη μέρα στο τέλος μιας σειράς που γίνεται ακόμα πιο δύσκολη γιατί πρέπει να εγκαταλείψω αυτή τη θέση».

Ρίσι Σούνακ
O Ρίσι Σούνακ και η σύζυγός του (AP Photo/Kin Cheung)

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα