Ρωσία: Πρωτομηνιά με απαγόρευση καπνίσματος

Ρωσία: Πρωτομηνιά με απαγόρευση καπνίσματος

Απαγόρευση του καπνίσματος από 1η Ιουνίου σε μπαρ και εστιατόρια ολόκληρης της χώρας, με αυστηρές ποινές κατά των παραβατών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ρωσίας

Οργή αναμένεται να προκαλέσει από αύριο στους 44 εκατομμύρια καπνιστές της Ρωσίας η απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια και μπαρ. Η απόφαση αυτή της ρωσικής κυβέρνησης έχει ως απώτερο στόχο τη μείωση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, ωστόσο η Ρωσία είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής προσπαθεί να προωθήσει η ρωσική κυβέρνηση ευελπιστώντας ότι το ποσοστό των ενήλικων καπνιστών θα μειωθεί από το 39% στο 25% μέχρι το 2020.

«Χάρη σε αυτό το νόμο, οι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι το κάπνισμα είναι κακό για την υγεία και ότι το κάπνισμα κοντά σε άλλους ανθρώπους αποτελεί έγκλημα», δήλωσε ο Σεργκέι Καλάσνικοφ, επικεφαλής της επιτροπής Δημόσιας Υγείας της Δούμα (Κάτω Βουλή της Ρωσίας). «Το θέμα είναι επιτακτικό και θα τιμωρηθούν όσοι αγνοήσουν το νόμο αυτόν», δήλωσε ο Καλάσνικοφ.

Η Ρωσία ξεκίνησε να εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα σχετικά με το κάπνισμα από το περασμένο καλοκαίρι, απαγορεύοντας τη συνήθεια αυτή σε κυβερνητικά κτίρια αλλά και τη σχετική διαφήμιση των προϊόντων.

Από την 1η Ιουνίου, το κάπνισμα στη Ρωσία θα απαγορεύεται σε μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία αλλά και στα τρένα, ενώ τα προϊόντα καπνού δεν θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε εμφανές σημείο σε καταστήματα και περίπτερα.

«Έχουμε ως βάση τις σχετικές αμερικανικές και ευρωπαϊκές έρευνες για το νόμο αυτό. Από την άποψη αυτή, εμπιστευόμαστε απόλυτα τους συναδέλφους μας στη Δύση», δήλωσε ο Καλάσνικοφ, προσθέτοντας ότι οι ξένες εταιρείες καπνού έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις κατά αυτού του νόμου.

SHARE: