Ρώσοι στρατιώτες σφυροκοπούν τους Τζιχαντιστές στον Ευφράτη ποταμό

En esta fotografía del viernes 15 de septiembre de 2017, un soldado ruso vigila una zona en un mercado en la ciudad de Deir el-Zour, en el este de Siria. Una fuerza a la que Estados Unidos apoya en Siria dijo que seis de sus combatientes resultaron heridos el sábado por un ataque aéreo ruso cerca de Deir el-Zour, mientras en el sureste efectivos sirios y sus aliados respaldados por Irán lanzaron una nueva ofensiva con cobertura de la aviación rusa tendente a capturar zonas a lo largo de la frontera con Irak. (AP Foto)
En esta fotografía del viernes 15 de septiembre de 2017, un soldado ruso vigila una zona en un mercado en la ciudad de Deir el-Zour, en el este de Siria. Una fuerza a la que Estados Unidos apoya en Siria dijo que seis de sus combatientes resultaron heridos el sábado por un ataque aéreo ruso cerca de Deir el-Zour, mientras en el sureste efectivos sirios y sus aliados respaldados por Irán lanzaron una nueva ofensiva con cobertura de la aviación rusa tendente a capturar zonas a lo largo de la frontera con Irak. (AP Foto) AP

Ο στρατός πέρασε τον Ευφράτη, πολιορκεί τους τζιχαντιστές του ΙΚ στο Ντέιρ Εζόρ

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, πέρασαν σήμερα τον ποταμό Ευφράτη, γεγονός που θα τους επιτρέψει να σφίξουν τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Ντέιρ Εζόρ.

Με την κίνηση αυτή, το συριακό καθεστώς επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και στην ανατολική όχθη του ποταμού, όπου η αραβοκουρδική συμμαχία, που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, έχει εξαπολύσει μια δική της επιχείρηση εναντίον του ΙΚ.

"Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις (...) με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, πέρασαν τον Ευφράτη στην περιοχή του Ντέιρ Εζόρ" ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι τζιχαντιστές πολιορκούνται στην πόλη αυτή από τα βόρεια, τα δυτικά και τα νότια. Περνώντας τον Ευφράτη, ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του θα επεκτείνουν την πολιορκία και από την ανατολική πλευρά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Μόσχα, ο συριακός στρατός εκδίωξε τους μαχητές του ΙΚ "από πολλά χωριά στη δυτική όχθη του Ευφράτη και συνεχίσει την επιχείρησή του προς τα ανατολικά".

Οι τζιχαντιστές δύσκολα μπορούν να φύγουν από την πόλη μέσω του ποταμού, επειδή η συριακή και η ρωσική αεροπορία βάζουν στο στόχαστρο όσους προσπαθούν να τον διασχίσουν, ανέφερε από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Παρατηρητήριο, που επιβεβαίωσε ότι ο στρατός πέρασε τον ποταμό, διευκρίνισε ότι "για να ολοκληρωθεί η πολιορκία" το καθεστώς θα πρέπει να θέσει ακόμη υπό τον έλεγχό του πολλά χωριά στην ανατολική όχθη.

Σήμερα πάντως, για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο, τέθηκε ξανά σε λειτουργία το στρατιωτικό αεροδρόμιο στα νότια του Ντέιρ Εζόρ. Το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana μετέδωσε ότι προσγειώθηκαν εκεί δύο μεταγωγικά αεροσκάφη που μετέφεραν υλικά για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του στρατού.

Περνώντας τον Ευφράτη, ο συριακός στρατός πλησίασε περισσότερο στη ζώνη επιχειρήσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που διεξάγουν μια ξεχωριστή επιχείρηση, με τη στήριξη της Ουάσινγκτον. Οι Κούρδοι και Άραβες μαχητές διαβεβαιώνουν ότι δεν συντονίζουν τις επιχειρήσεις τους με το καθεστώς ή με τη Ρωσία. Υπάρχει όμως μια "γραμμή αποφυγής συγκρούσεων" με στόχο να αποφεύγονται τα επεισόδια μεταξύ των διαφόρων πλευρών. "Θα τηρήσουμε αυτή τη γραμμή" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της συμμαχίας, ο συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον. "Όσο περισσότερο πλησιάζουν μεταξύ τους ο συριακός στρατός και οι SDF, τόσο περισσότερο θα πρέπει να επαγρυπνούμε", τόνισε.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Foto

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Isis, Ρωσία, Συρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ρωσία: Επιμένει η Μόσχα ότι δεν βομβάρδισε μαχητές των SDF στη Συρία

Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμός στα σύνορα με τη Συρία

SHARE: