Ροζάβα: Μετά τον ISIS, κοιτά άφοβα στα μάτια και τον κορονοϊό

Ροζάβα: Μετά τον ISIS, κοιτά άφοβα στα μάτια και τον κορονοϊό

Το επαναστατικό πείραμα της Ροζάβα έχει να διαχειριστεί έναν ακόμη ύπουλο και επικίνδυνο εχθρό μετά τον ISIS. Ακόμα όμως και κόντρα στον κορονοϊό η άμεση δημοκρατία δείχνει να νικά.

Η πειραματική σοσιαλιστική ουτοπία της Ροζάβα, της περιοχής στη βορειοανατολική Συρία που διοικείται από το 2013 από Κουρδικές δυνάμεις και λειτουργεί ως ντεφάκτο αυτόνομο κράτος παλεύει να αντέξει.

Η πολεμική πίεση είναι πάντα μεγάλη και άκρως υπολογίσιμη αλλά κοντά σ’ αυτήν ήρθε να προστεθεί και η πανδημία του κορονοϊού που φυσικά δεν άφησε αλώβητη αυτή τη γωνιά του πλανήτη.

Και όμως, χωρίς να κάνουν πίσω από τις αρχές τους οι οποίες περιλαμβάνουν τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και την ανάδειξη των γυναικών σε πρωταγωνιστικό ρόλο παντού, οι επαναστάτες της Ροζάβα, που δεν φοβήθηκαν τον ISIS κοιτάζοντας μέσα στα μάτια το τέρας, δίνουν και πάλι τη μάχη τους, αυτή τη φορά σε υγειονομικό επίπεδο.

Με δυσκολία είναι αλήθεια καθώς η επικοινωνία (αλλά και η εμπιστοσύνη) δύσκολα επιτυγχάνοντα στη Ροζάβα, το News 24/7 συνομίλησε με το γιατρό Αχμέντ Μαχμούτ ο οποίος έχει αναλάβει το δύσκολο έργο του συντονισμού της προσπάθειας, φυσικά εν μέσω πολεμικών συνθηκών.

“Αντέχουμε παρά τις απειλές”

Ο Αχμέντ Μαχμούτ

Ο “Τσιόδρας” της Ροζάβα δεν διαθέτει φυσικά τις ανέσεις του Ελληνα συναδέλφου του αλλά παρόλα αυτά παράγει αποτελέσματα σ’ένα περιβάλλον που παραμένει πολεμικό και εν πολλοίς ανασφαλές. “Oταν ο ΠΟΥ χαρακτήρισε το νέο κορονοϊό ως πανδημία, και αφού προηγήθηκε συζήτηση και συντονισμός με την Επιτροπή Υγείας της Βορειοανατολικής Συρίας, πήραμε όλα τα μέτρα προστασίας για να αποτρέψουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα” λέει με τα σπαστά αλλά άκρως κατανοητά αγγλικά ο γιατρός.

“Μεταξύ άλλων άνοιξαν τέσσερα κέντρα υγείας στα οποία οι θετικοί ασθενείς μπορούσαν να απομονωθούν και σύστημα παρακολούθησης ύποπτων περιστατικών. Επίσης με την υποστήριξη της Επιτροπής δημιουργήθηκε ειδικό εργαστήριο για την ανάλυση των δειγμάτων των ύποπτων περιστατικών”.

Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να ακούγεται εύκολος ο σχεδιασμός αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν. Η Ροζάβα δεν είναι ακόμη οργανωμένο κράτος, τουλάχιστον όπως αντιλαμβανόμαστε τον όρο στη Δύση και πολλά πράγματα που για την Ευρώπη και την Αμερική θεωρούνται αυτονόητο, στην επαναστατική πολιτεία αποτελούν ακόμη ζητούμενο.

Νοσοκόμα με μάσκα προσπαθεί να φροντίσει ένα παιδί

“Οπως είναι κατανοητό ένας από τους στόχους των μέτρων που λάβαμε ήταν να αποτρέψουμε το συνωστισμό των ανθρώπων αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο όταν υπάρχουν καθημερινές πολεμικές απειλές. Δυστυχώς οι απειλές αυτές έχουν ως συνέπεια τον εκτοπισμό μερίδας του πληθυσμού, άρα και την εκ των πραγμάτων παραβίαση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που είναι ένα από τα σημαντικά μέτρα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες υπάρχει πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό με ιατρικά αναλώσιμα, ειδικά αυτά που προορίζονται για τις έκτακτες ανάγκες”.

Η αβεβαιότητα μπορεί να πάρει, όπως βεβαιώνει ο Δρ Μαχμούτ, πολλές μορφές, ο θάνατος καραδοκεί παντού: “Oι άνθρωποι εδώ, όπως σ’ όλον τον κόσμο, ανησυχούν για την υγεία τους και δείχνουν πειθαρχία σ’ αυτά που ζητάμε. Περισσότερο όμως από τον ιό, φοβούνται τον πόλεμο και τις απειλές του. Παράδειγμα: Πριν από μερικές τέσσερα από το αυτοκίνητα που χρησιμοποιούμε για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας δέχθηκαν επίθεση από ένα drone. Oι άνθρωποι φοβούνται πολύ, δεν ξέρουν τι πρόκειται να τους συμβεί όταν βρίσκονται στους δρόμους”.

Το φρόνημα όμως παραμένει σε υψηλά επίπεδα: “Η Πολιτική Διοίκηση κάνει ότι μπορεί και οι προσπάθειές της έχουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Και στην προφύλαξη από τον ιό αλλά και στη γενικότερη προστασία του πληθυσμού, εννοώ σε στρατιωτικό επίπεδο. Αλλά δεν είμαι στρατιωτικός για να γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες”. Η τελευταία φράση αποτελεί και μία επιδέξια ντρίπλα στην ερώτηση για το τι συμβαίνει στη Ροζάβα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την ευρύτερη περιοχή.

Αποψη από την πόλη Αλ Χασάκα

Στον καθαρό υγειονομικό τομέα πάντως “επιχειρούμε μαζί με την Επιτροπή Υγείας να παράξουμε αποτέλεσμα σ’ όλα τα επίπεδα. Η αλήθεια είναι ότι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν τα πάμε και τόσο καλά, υπάρχουν προβλήματα. Αντιθέτως, στη δευτεροβάθμια μπορώ να πω ότι σε γενικές γραμμές τα πράγματα είναι θετικά. Μας λείπουν όμως πολλά από τα υλικά που θα έκαναν πιο εύκολα τη ζωή των υγειονομικών και των ασθενών (αναπνευστήρες, τεστ, εξοπλισμός ατομικής προστασίας και φυσικά φάρμακα). Μας λείπουν επίσης οι ειδικοί με πολλά προσόντα σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό”.

Παρά τις ελλείψεις πάντως η Ροζάβα, τουλάχιστον μέχρις τις αρχές της εβδομάδας, κρατούσε ψηλά το λάβαρο της αποτελεσματικότητας και στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα:

Εχουν γίνει 2000 τεστ

Δύο πολίτες έχουν βρεθεί θετικοί

Ο ένας έχει μπει σε καραντίνα και ο άλλος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Καμισλί

12 οικογένειες έχουν μπει σε καραντίνα στην ευρύτερη περιοχή του Σιζρέ

550 κρεβάτια στο Σιζρέ διατηρούνται σε ετοιμότητα έτσι ώστε να δεχθούν πιθανά κρούσματα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα