Σαγκάη: Η απόγνωση μεγαλώνει όσο τα τρόφιμα εξαντλούνται – Οι τρεις λόγοι πίσω από το ακραίο lockdown

Σαγκάη: Η απόγνωση μεγαλώνει όσο τα τρόφιμα εξαντλούνται – Οι τρεις λόγοι πίσω από το ακραίο lockdown
Lockdown στη Σαγκάη AP Photo

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στη Σαγκάη. Τα τρόφιμα, αλλά και η υπομονή τους, εξαντλούνται. Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, εξηγεί τους τρεις λόγους που οδήγησαν την πόλη στο απάνθρωπο lockdown.

Οι απίστευτες σκηνές από το lockdown στη Σαγκάη έχουν αφήσει τον πλανήτη άναυδο. Το εν λόγω lockdown είναι απάνθρωπο και όλος ο υπόλοιπος κόσμος αναρωτιέται τι μπορεί να κρύβεται πίσω από όλο αυτό.

Οι πρώτες ελλείψεις σε τρόφιμα στην αγορά είναι γεγονός, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση και σύσσωμοι τρέχουν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν με όσες προμήθειες μπορούν.

Φυσικά, οι ελλείψεις αυτές με το “πάγωμα” της ζωής, πέραν του αντίκτυπου που έχει στις ζωές των πολιτών, έχει επηρεάσει δραματικά και την οικονομία. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον Guardian, το ισοδύναμο του 40% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας εκτιμάται ότι βρίσκεται υπό κάποια μορφή lockdown.

Ένας 82χρονος άνδρας στη Σαγκάη, κάλεσε την τοπική επιτροπή για βοήθεια. “Έχουν εξαντληθεί τα φάρμακά μου. Ούτε έχω να φάω. Νιώθω απαίσια”, είπε ο ηλικιωμένος.

Όλοι όμως είναι ανίσχυροι μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη “σηκώνουν τα χέρια ψηλά”.

Οι ελλείψεις τροφίμων ανάγκασαν πολλούς να γυρίσουν χρόνια πίσω και να καταφύγουν σε ανταλλαγές.

Τη στιγμή που οι κάτοικοι της πόλης βρίσκονται σε πλήρη απελπισία, οι τοπικές Αρχές δεν αφήνουν κανένα “παράθυρο” για να αλλάξουν τρόπο αντιμετώπισης.

Οι ιστορίες κατοίκων που δεν άντεξαν την πίεση του lockdown συγκλονίζουν. Ενδεικτικά, ένας 55χρονος υπάλληλος δημόσιας υγείας, λέγεται ότι αυτοκτόνησε στο γραφείο του, καθώς δεν άντεξε αυτές τις συνθήκες. Οι αρχές επιβεβαίωσαν το θάνατό του και δεν διέψευσαν τις φήμες που θέλουν να έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του.

Δέσμευση της κυβέρνησης για… “μηδέν covid”

Δύο ημέρες πριν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Sun Chunlan επανέλαβε την ακλόνητη δέσμευση της κυβέρνησης για “μηδέν Covid”.

Ωστόσο, οι εντάσεις μεταξύ της σκληρής γραμμής των αρχών και των διαδηλώσεων για τις ελλείψεις τροφίμων έχουν προκαλέσει δίλημμα στο Πεκίνο, σύμφωνα με την καθηγήτρια Jane Duckett.

“Η κρίση εφοδιασμού τροφίμων στη Σαγκάη ήταν ένα βασικό ζήτημα που εξέπληξε τους κατοίκους της Σαγκάης και τους οδήγησε να αμφισβητήσουν τη στρατηγική κατά της Covid.

Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς καλύτερη επιμέλεια σε προμήθειες τροφίμων και άλλων βασικών ειδών, υπάρχει πίεση για χαλάρωση των περιορισμών, αλλά η χαλάρωση πιθανότατα θα οδηγήσει στην εξάπλωση του ιού και σε σκηνές όπως αυτές στο Χονγκ Κονγκ. Η διαμαρτυρία και η αστάθεια φαίνονται αναπόφευκτες σε κάθε περίπτωση”, πρόσθεσε η καθηγήτρια.

Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν τη Σαγκάη στο ακραίο lockdown

Μιλώντας στο Onlarissa.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα και ξεκαθάρισε το τοπίο, δίνοντας τους τρεις λόγους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, για όλο αυτό το άγριο σκηνικό που λαμβάνει χώρα στην Κίνα το τελευταίο διάστημα με το σκληρό lockdown.

“Εγώ δεν φαντάζομαι σενάρια συνομωσίας. Θα σας παραθέσω μερικούς λόγους που κατά την εκτίμησή μου γίνονται στην Σαγκάη όλα αυτά”, τόνισε, αρχικά, ο κ. Γουργουλιάνης και εξήγησε:

Πρώτον οι Κινέζοι ξεκίνησαν με την λογική του covid zero, δηλαδή να μην έχουν κανένα κρούσμα κορονοϊού. Η Κίνα για πάρα πολύ καιρό δεν είχε μολύνσεις. Βρεθήκαν λοιπόν με μια συνταγή που είχαν και δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Δηλαδή ξαφνικά με την Όμικρον έχουν πολλά κρούσματα χωρίς όμως να έχουν εισαγωγές και νοσηλείες, καθώς η Όμικρον είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός. Οπότε έχουν το σενάριο τους και δύσκολα ξεφεύγουν από αυτό. Κάπως έτσι είναι όμως και γενικά η νοοτροπία των Κινέζων. Οπότε η πολιτική τους απέτυχε και ήταν λογικό να αποτύχει με μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική.

Lockdown στη Σαγκάη AP Photo


Δεύτερον έχουν ένα εμβόλιο, το Κινέζικο, με το οποίο έχουν εμβολιαστεί όλοι αλλά δεν ξέρουμε πόσο δραστικό είναι.

Τρίτον έχουν πολύ κόσμο σε μεγάλη ηλικία, από 80 ετών και άνω, ανεμβολίαστους. Και επειδή η Κίνα έχει πολύ πληθυσμό, με πυκνοκατοικημένες περιοχές, πιθανότατα να ανησυχούν ότι θα νοσήσουν πολλοί μεγάλοι σε ηλικία και θα μπλοκάρουν τα νοσοκομεία τους”.

Ο κ. Γουργουλιάνης πρόσθεσε σχετικά: “Θεωρώ ότι ο πρώτος λόγος της λογικής που έχουν δηλαδή του covid zero είναι ο πιο σημαντικός που συμβαίνουν όλα αυτά στη Σαγκάη. Βλέπουμε και εδώ στην Ελλάδα ότι η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική και εύκολα κολλάει ο ένας τον άλλον, οπότε η πολιτική τους να μην υπάρχουν καθόλου μολύνσεις απέτυχε. Και επειδή είναι ένας λαός κολλημένος γενικά και δύσκολα ξεκολλάει από τακτικές που υιοθέτει, εκεί έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, ενώ εδώ στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική έχουμε αποφασίσει ότι θα ζήσουμε τον κορονοϊό”.

Οπότε φυσικά και δεν υιοθετώ τίποτα από όλα αυτά για νέες μεταλλάξεις και νέους ιούς. Για μένα οι λόγοι είναι το σενάριο της εκρίζωσης που δεν δούλεψε, το εμβόλιό τους που είναι αμφίβολο και ότι πολύ κόσμος πάνω από 80 ετών είναι ανεμβολίαστος”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα