Σαγκάη: Κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι οι νεκροί – Αποτυχία της “μηδενικής ανοχής”

Σαγκάη: Κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι οι νεκροί – Αποτυχία της “μηδενικής ανοχής”
Τεστ κορονοϊού στη Σαγκάη AP Photo/Chen Si

Με τον αριθμό των κρουσμάτων και το ποσοστό των ανεμβολίαστων στα ύψη, ο απολογισμός των θανάτων εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο.

Τα απάνθρωπα μέτρα και η βίαιη συμπεριφορά σε βάρος των “απείθαρχων” πολιτών έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και προς τις υγειονομικές αρχές στη Σαγκάη που αμφισβητούνται πλέον ανοιχτά για τη διαφάνεια και την εγκυρότητα στην καταγραφή και δημοσιοποίηση των θανάτων λόγω κορονοϊού.

Ο μονοψήφιος αριθμός νεκρών (τρεις) που μόλις σήμερα έγινε διψήφιος (10) έρχεται σε αναντιστοιχία και δυσαναλογία με τον υψηλό αριθμό -δεκάδων χιλιάδων- κρουσμάτων που ανακοινώνονται στην “έγκλειστη πόλη” αλλά και του υψηλού ποσοστού των ανεμβολίαστων πολιτών, ειδικά των 65 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, το σκληρό lockdown δεν φαίνεται να αποδίδει, αφού, ακόμη κι αν ο αριθμός των θανάτων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, η αυξητική τάση αμφισβητεί τη μέθοδο των κινεζικών αρχών. Είναι βέβαια απορίας άξιο πως με σχεδόν 20.000 νέες μολύνσεις καθημερινά, ο αριθμός των νεκρών παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, πυροδοτώντας έτσι και μία ευρύτερη φημολογία γεμάτη επιφυλάξεις για τον πραγματικό απολογισμό.

Τζανάκης: “Μέχρι και 3.000 οι νεκροί στη Σαγκάη”

Την παραπάνω άποψη υιοθετεί και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, ο οποίος έκανε λόγο για 1.000 με 3.000 νεκρούς στη Σανγκάη -και όχι 10- βάσει των 300.000 κρουσμάτων, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των κινεζικών αρχών:

Δεν είναι δυνατόν να έχεις 300.000 κρούσματα σε ένα πληθυσμό όπου οι άνω των 65 είναι 30-40% ανεμβολίαστοι, και μάλιστα με εμβόλιο ανίσχυρο στην Όμικρον 2, πολύ πιο ανίσχυρο από τα δικά μας, και να έχεις τρεις νεκρούς”, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και συμπλήρωσε σχετικά με τη “μηδενική ανοχή” των αρχών της χώρας: “Πολύ φοβάμαι ότι είναι τελείως ανίσχυρο σχετικά με την Όμικρον και την Όμικρον 2… Μιλάμε για πολύ διεισδυτική μεταδοτικότητα, η οποία μπορεί να κατασταλεί πρόσκαιρα, αλλά πολύ γρήγορα φουντώνει. Μακάρι να το πετύχουν έστω με αυτά τα μέτρα, τα ανεφάρμοστα για δυτικές κοινωνίες”.

Εν συνεχεία, ο καθηγητής σημείωσε σχετικά με την πολιτική της χώρας: “Η Κίνα μας έχει συνηθίσει σε αδιαφάνεια. Όποιος την έχει επισκεφθεί και έχει δει τον τρόπο που λειτουργούν και έχουν οργανώσει τη ζωή τους καταλαβαίνει πώς λύνουν τα προβλήματα τους. Μιλάμε για μια χώρα χωρίς ωράρια εργαζόμενων, μια χώρα που δεν υπάρχουν εργάσιμες μέρες, που η κοινωνική οικονομική και πολιτιστική ζωή είναι εντός συγκεκριμένων πλαισίων και μιλάμε για μια έκταση που είναι λίγο μικρότερη από την Κρήτη με 26 εκατ. κατοίκους. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το συνονθύλευμα των κοινωνικών οικιστικών και άλλων παραμέτρων προϋποθέτει πολύ προηγμένο σύστημα δημοσίας υγείας για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια έξαρσης”.

Παραμένει μυστήριο ο πραγματικός αριθμός των νεκρών

Επικαλούμενοι τους Financial Times, οι Taiwan News ανέφεραν ότι εάν κάποιος πεθάνει αφού προσβληθεί από την COVID-19 αλλά είχε, για παράδειγμα, καρκίνο, καρδιακή νόσο ή διαβήτη εκείνη την εποχή, τα κινεζικά νοσοκομεία δεν ταξινομούν τον θάνατο ως αποτέλεσμα του κορονοϊού, αλλά λόγω του χρόνιου προβλήματος υγείας.

Η καθόλα ελαττωματική μεθοδολογία επιβεβαιώθηκε από τον Jin Dong-yan, ιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Οι αριθμοί δεν είναι ακριβείς, αλλά τα νοσοκομεία της Σαγκάης δεν το κάνουν κατ’ ανάγκη επίτηδες. Από την αρχή, η Κίνα είχε αυτή τη μέθοδο καταγραφής θανάτων”, πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με όσα αναφέρει το The Economic Times.

Το χάσμα αυτό στις αναφορές οφείλεται στον τρόπο ταξινόμησης των θανάτων από τις κινεζικές αρχές. Η μεθοδολογία της Κίνας για τον προσδιορισμό της αιτίας θανάτου μεταξύ εκείνων που έχουν προσβληθεί από την COVID-19 συγκαλύπτει τον πραγματικό αριθμό θανάτων του τελευταίου κύματος Omicron, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας που μίλησαν στους Financial Times.

Και ενώ η επίσημη υπο-αναφορά κινδυνεύει να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα σφοδρής κριτικής για τον χειρισμό της πανδημίας από το Πεκίνο, παρόμοια με την αντίδραση για την κακή διαχείριση όταν ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στη Γουχάν το 2020, σε όλη την Κίνα οι κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό καθεστώς απάνθρωπου lockdown και η έξαρση των κρουσμάτων απειλεί να εξελιχθεί σε μία εθνική κρίση που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση .

Τουλάχιστον 44 κινεζικές πόλεις, μεταξύ αυτών και η Σαγκάη των 26 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκονται υπό πλήρη ή μερικό lockdown, καθώς οι αρχές στοχεύουν στα “μηδενικά κρούσματα κορονοϊού“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα