Σαγκάη: Τι κρύβεται πίσω από το απάνθρωπο lockdown

Σαγκάη: Τι κρύβεται πίσω από το απάνθρωπο lockdown
Αυστηρό lockdown στη Σαγκάη JIN LIWANG/XINHUA/AFP

Οι καθηγητές Γκίκας Μαγιορκίνης και Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησαν τους λόγους που στη Σαγκάη επιβλήθηκε αυστηρό lockdown. Γιατί είναι διαφορετική η κατάσταση στην Κίνα.

Για τη Σαγκάη και το απάνθρωπο lockdown που έχει επιβληθεί από τις αρχές, μίλησαν οι καθηγητές Γκίκας Μαγιορκίνης και Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε εκπομπή του ΣΚΑΙ το πρωί της Παρασκευής (15/04).

Τις τελευταίες μέρες εκτυλίσσονται άγρια σκηνικά στην πόλη της Κίνας, με τους πολίτες να βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους και να μην μπορούν να βγουν ούτε στον κήπο ή στο μπαλκόνι τους και με τις αρχές να μετατρέπουν τα διαμερίσματα σε κέντρα καραντίνας και να πραγματοποιούν βίαιες συλλήψεις.

“Δεν πέτυχαν ανοσία και υψηλά επίπεδα εμβολιασμού”

Αναφερόμενος στους λόγους που η Σαγκάη οδηγήθηκε σε τόσο αυστηρό lockdown, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι στην Κίνα ενδέχεται η ανοσία να μην είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε και να μην έχουν επιτευχθεί τα επίπεδα εμβολιασμού που πρέπει στους ηλικιωμένους.

Αυστηρό lockdown στη Σαγκάη HECTOR RETAMAL/AFP

“Σκεφτείτε ότι είναι πάνω από 1 δισεκατομμύριο ο πληθυσμός. Αν αφήσουν ανεξέλεγκτη την πανδημία, ίσως να βουλιάξει το σύστημα υγείας, καθώς δεν έχουν και εμπειρία. Δεν μπορώ να κρίνω, αλλά θα πρέπει σταδιακά αυτοί οι άνθρωποι να βρουν έναν δρόμο προς την κανονικότητα”, ανέφερε.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως στην Κίνα, όπως και σε όλο τον κόσμο, κυριαρχούν η Όμικρον και η υποπαραλλαγή της Όμικρον 2.

Δεν μπορεί να σταματήσει με τα lockdown η Όμικρον. Πιστεύω σύντομα θα καταλάβουν ότι δεν είναι εφικτό να το πετύχουν. Θα πρέπει να αφήσουν σιγά σιγά τα φρένα για να κυκλοφορήσει ο ιός. Ελπίζω να έχουν προστατεύσει τους ηλικιωμένους, γιατί στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους η Όμικρον δεν είναι ήπια”, δήλωσε.

“Το κινεζικό εμβόλιο δεν είχε καλή αποτελεσματικότητα”

Αντίστοιχα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι γενικά στην Κίνα δεν έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ενώ πρόσθεσε πως το κινέζικο εμβόλιο αποδείχτηκε ότι δεν είχε τόσο καλή αποτελεσματικότητα.

“Το κινέζικο εμβόλιο φάνηκε να μην έχει μεγάλη αποδοτικότητα όταν εξελίχθηκαν τα στελέχη. Οι αρχές ξέρουν ότι ο πληθυσμός είναι ανοχύρωτος. Είναι πολύ εύκολο να έχουν μεγάλη εξάπλωση. Η Όμικρον τώρα έφτασε στην Κίνα και ξέρουμε ότι έχει πολύ μεγάλη εξάπλωση. Είδαμε και στην Ελλάδα το πώς από τις 5.000 φτάσαμε στις 50.000″, είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

“Οι σκηνές αυτές είναι υπερβολικές και δείχνουν το πώς οι δυτικές χώρες αντιμετώπισαν ισορροπημένα την κατάσταση”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας ότι οι ειδικοί στη χώρα μας δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει μια νέα έξαρση, με βάση αυτό που συμβαίνει στην Κίνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα