Σάλος στην Ιταλία: Εφημερίδα του Μπερλουσκόνι κυκλοφορεί με το βιβλίο του Χίτλερ 'Ο αγών μου'

Σάλος στην Ιταλία: Εφημερίδα του Μπερλουσκόνι κυκλοφορεί με το βιβλίο του Χίτλερ 'Ο αγών μου'

"Άθλια" κίνηση, κατά τον Ματέο Ρέντσι, η κυκλοφορία της πολιτικής πραγματείας του Χίτλερ με την Il Giornale. Τι υποστήριξε η εφημερίδα, που ανήκει στην οικογένεια Μπερλουσκόνι

Σάλος ξέσπασε το Σάββατο στην Ιταλία, όταν η εφημερίδα Il Giornale, που ανήκει στην οικογένεια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κυκλοφόρησε με το βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ "Ο Αγών μου".

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σχολίασε, μέσω twitter, ότι η απόφαση της εφημερίδας να προσφέρει στους αναγνώστες αντίγραφα της πολιτικής πραγματείας του ηγέτη των ναζί ήταν "άθλια" και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην εβραϊκή κοινότητα της χώρας.

Ο διευθυντής του ισραηλινού οργανισμού Simon Wiesenthal χαρακτήρισε πρωτοφανή την κίνηση μιας εφημερίδας να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο βιβλίο για να αυξήσει τις πωλήσεις της ενώ το πρακτορείο ειδήσεων ANSA ανέφερε ότι η ισραηλινή πρεσβεία εξέφρασε την έκπληξή της.

Η κεντροδεξιά καθημερινή εφημερίδα Il Giornale, ωστόσο, επεσήμανε ότι η απόφαση της να προχωρήσει στην προσφορά του συγκεκριμένου βιβλίου, το οποίο συνοδεύεται από σημειώσεις μιας Ιταλίδας ιστορικού, πάρθηκε με στόχο "να μελετηθεί ό,τι είναι διαβολικό προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνισή του".

Με άρθρο του, ο αρχισυντάκτης Αλεσάντρο Σαλούστι, τόνισε: "Οι ανησυχίες των φίλων μας της ιταλικής εβραϊκής κοινότητας, οι οποίοι μας έχουν και θα μας έχουν πάντα στο πλευρό τους...αξίζουν όλο τον σεβασμό μας".

Να θυμίσουμε ότι τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου του Χίτλερ τα είχε για 70 χρόνια, μέχρι τα τέλη του 2015, το κρατίδιο της Βαυαρίας. Μετά το πέρας του χρονικού αυτού διαστήματος, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου επανεξέτασε το θέμα και εξέδωσε στις αρχές του τρέχοντος έτους το συγκεκριμένο βιβλίο με σχόλια σε μια προσπάθεια να "αποδομήσει την προπαγάνδα του Χίτλερ".

Πηγή: Reuters

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χαμός στη Γερμανία για την επανέκδοση του βιβλίου του Χίτλερ 'Ο αγών μου'

SHARE:

24Media Network