Sara Khadem: Η κορυφαία Ιρανή σκακίστρια εξορίστηκε επειδή αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα σε τουρνουά

Sara Khadem: Η κορυφαία Ιρανή σκακίστρια εξορίστηκε επειδή αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα σε τουρνουά
YouTube/@South China Morning Post

Ο απόλυτος σκοταδισμός για ακόμη μια φορά στο Ιράν. Η κορυφαία σκακίστρια, Sara Khadem, εξορίστηκε από τη χώρα της, γιατί αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα κατά τη συμμετοχή της σε διεθνές τουρνουά.

Η Sara Khadem γνώριζε ότι η άρνησή της να φορέσει μαντίλα κατά τη συμμετοχή της σε διεθνές τουρνουά σκακιού, ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ιρανική ηγεσία.

Η ίδια δεν θέλησε να βάλει μαντίλα ως ένδειξη αλληλεγγύης στο κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν. Θεωρούσε ότι μια προειδοποίηση, θα ήταν το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί.

Μετά τον αποκλεισμό της από το τουρνούα, ακριβώς επειδή δεν φόρεσε μαντήλα, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής της στο Ιράν και πλέον, ζει εξόριστη στη νότια Ισπανία, με τον σύζυγο και το παιδί τους.

Η ίδια μαζί με την οικογένειά της ζήτησαν από το BBC να μην αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία της. Η ανησυχία τους είναι ότι μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις ακόμη και χιλιάδες μίλια μακριά από το Ιράν.

Η Sara Khadem είπε ότι υπήρξε μια αργή εξέλιξη της απόφασής της να παίξει στο τουρνουά στο Καζακστάν τον περασμένο Δεκέμβριο χωρίς τη μαντήλα της. Οι διαγωνιζόμενες τη φορούσαν μόνο μπροστά στις κάμερες και εκείνη ένιωθε ότι ήταν υποκριτικό.

Δεδομένων των θυσιών που έκαναν οι γυναίκες και τα κορίτσια στους δρόμους του Ιράν, μερικές από τις οποίες διακινδύνευαν τη ζωή τους, όπως είπε, ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει.

Οι ενέργειές της ενάντια στο καθεστώς του Ιράν

Η Sara Khadem παίζει σκάκι αγωνιστικά από τότε που ήταν περίπου οκτώ ετών. Δεν είναι η πρώτη φορά που παραβιάζει τους αυστηρούς κώδικες συμπεριφοράς της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το 2020, ένα ουκρανικό αεροπλάνο που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης καταρρίφθηκε -όπως αποδείχθηκε- από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σκοτώνοντας 176 άτομα.

Πέρασαν τρεις μέρες πριν οι αρχές παραδεχτούν το λάθος τους. Η Sara είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι σχεδίαζε να αποχωρήσει από την εθνική ομάδα. Δεν ανέφερε την πτήση – ωστόσο, αναγκάστηκε να υπογράψει μια ομολογία λέγοντας ότι δεν εννοούσε τίποτα πολιτικό με την ανάρτησή της.

Την επόμενη φορά που πήγε στο αεροδρόμιο, της κατάσχεσαν το διαβατήριο. Νόμιζε ότι η καριέρα της είχε τελειώσει.

Ακόμη και σήμερα, δεν δηλώνει μετανιωμένη για τίποτα. “Μου λείπει η οικογένειά μου, αλλά δεν θα έλεγα ότι μετανιώνω για την απόφαση. Εξακολουθώ να εκπροσωπώ το Ιράν και είμαι Ιρανή, και ο λαός του Ιράν εξακολουθεί να με βλέπει ως Ιρανή”.

Ο σύζυγός της, Ardeshir Ahmadi, είναι σκηνοθέτης ταινιών και παρουσιαστής διαδικτυακών εκπομπών, ο οποίος είχε επίσης άμεση εμπειρία να βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ένα ντοκιμαντέρ για το χιπ χοπ είχε ως αποτέλεσμα να ξυλοκοπηθεί και να φυλακιστεί για τρεις μήνες. Η απόφαση που οδήγησε στην εξορία τους ήταν κοινή.

Μπόρεσε να μείνει στην Ισπανία λόγω του κανόνα της χρυσής βίζας, ο οποίος επιτρέπει σε όποιον αγοράζει ακίνητο αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ (£442.000, 536.000 $) να αποκτήσει άδεια διαμονής.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, κάλεσε τη Sara Khadem για να τη συναντήσει. Η μέρα αποδείχθηκε γλυκόπικρη.

“Ήταν εκείνη την ημέρα που εκδόθηκαν διαταγές σύλληψής μου. Έτσι είχα ανάμεικτα συναισθήματα: με εκτιμούσαν σε αυτή τη χώρα – και στη δική μου χώρα, όπου έχω πετύχει πολλές επιτυχίες, παίρνω χαρτιά σύλληψης”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα