Στην Ελλάδα ο Μπορέλ την Τετάρτη – Με Δένδια στις Καστανιές Έβρου

Στην Ελλάδα ο Μπορέλ την Τετάρτη – Με Δένδια στις Καστανιές Έβρου
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ AP

Ο Νίκος Δένδιας και ο Ζοζέπ Μπορέλ θα πετάξουν με στρατιωτικό ελικόπτερο κατά μήκος των συνόρων για να επιθεωρήσουν την κατάσταση στα σύνορα με την Τουρκία

Την Ελλάδα και την Κύπρο επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ. Την Τετάρτη θα βρεθεί στον Έβρο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, όπως γράφει το euronews.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας και ο Ζοζέπ Μπορέλ θα πετάξουν με στρατιωτικό ελικόπτερο κατά μήκος των συνόρων για να επιθεωρήσουν την κατάσταση και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος να διαπιστώσει από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει στα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε με την Τουρκία.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να εστιασθούν στις ευρωτουρκικές σχέσεις με έμφαση στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα εις βάρος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο κ. Μπορέλ θα βρίσκεται στην Κύπρο.

Εκεί θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη.

Τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες του κ. Μπορέλ στη Λευκωσία είναι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, ενόψει και της συζήτησης που θα διεξαχθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 13 Ιουλίου.

Σημειώνεται πως ο κ. Μπορέλ θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη, μετά την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και δηλώσεις στον Τύπο.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση του κ. Μπορέλ με τον υπουργό Άμυνας θα συζητηθούν ζητήματα που έχουν σχέση με τη συμμετοχή της Κύπρου στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), που στοχεύει στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ, και ο ρόλος της Κύπρου, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, στις επιχειρήσεις της ΕΕ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ένωσης για τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα