Επανένωση της Κύπρου το 2012 θέλει ο Ρομπάι

Επανένωση της Κύπρου το 2012 θέλει ο Ρομπάι

Ελπίζει σε επανένωση της Κύπρου μέχρι το 2012 ο Χέρμαν Βαν Ρομπουί και εκφράζει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Ενθαρρύνει τους ηγέτες να λειτουργήσουν σε πνεύμα συμβιβασμού

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπουί, εξέφρασε την ελπίδα να αναλάβει το δεύτερο εξάμηνο του 2012 την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μία επανενωμένη Κύπρος.

Επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο, σημειώνοντας πως «ενθαρρύνει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να λειτουργήσουν σε πνεύμα συμβιβασμού, ώστε να επιτευχθούν συγκλίσεις στα θέματα που εκκρεμούν».

Αναφερόμενος στην προπαρασκευαστική διαδικασία για τη Σύνοδο Κορυφής των "27", τον Ιούνιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις για θέματα μετανάστευσης, ασύλου και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με τον Πρόεδρο Χριστόφια και διαβεβαίωσε ότι, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει τη σταθερή στήριξη της Ένωσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που αποφασίστηκαν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σε συλλογικό επίπεδο, ο Χέρμαν Βαν Ρομπουί τόνισε ότι πολιτική δέσμευση του Συμβουλίου είναι να διασφαλιστεί πως οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι αρκετά ανταγωνιστικές.

"Φυσικά, τα προβλήματα κάποιων χωρών δεν έχουν τελειώσει, ακόμη, αλλά τώρα έχουμε τα μέσα για να τα χειριστούμε. Αυτά τα προβλήματα είναι κατάλοιπα του παρελθόντος, όταν δεν υπήρχαν τα μέσα και η πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες", σημείωσε και επισήμανε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να διατηρηθεί η ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι η Κύπρος συμφωνεί με την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ξεπεραστεί η κρίση και να μην επαναληφθούν οι συνέπειές της.

Ωστόσο, τόνισε, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρών κρατών-μελών, αλλά και να επιδειχθεί σεβασμός στο συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των μελών, στο θέμα της κοινής εταιρικής φορολογικής βάσης.

Αναφερόμενος, τέλος, στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι ενδεχόμενη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προκύψει μόνο κατόπιν σχετικού αιτήματος των επηρεαζόμενων χωρών.

SHARE:

24Media Network