Σε επικίνδυνα μονοπάτια οι σχέσεις Ιαπωνίας - Κίνας

Σε επικίνδυνα μονοπάτια οι σχέσεις Ιαπωνίας - Κίνας

Επικίνδυνη χαρακτήρισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο 'Αμπε τη δημιουργία κινεζικής ζώνης αεράμυνας

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε "επικίνδυνη" τη δημιουργία κινεζικής ζώνης αεράμυνας, η οποία θα περιλαμβάνει τα διαφιλονικούμενα νησιά της θάλασσας της Ανατολικής Κίνας.

"Ανησυχώ ιδιαίτερα γιατί είναι κάτι πολύ επικίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει σε ένα απρόβλεπτο συμβάν", τόνισε ο 'Αμπε στη Γερουσία, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ.

Η δημιουργία της ζώνης αυτής, την οποία ανακοίνωσε η Κίνα το Σάββατο, συνοδεύεται από μια σειρά κανονισμών που πρέπει να τηρούν όλα τα αεροσκάφη που εισέρχονται σ΄αυτήν καθώς υπάρχει κίνδυνος να επέμβουν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο 'Αμυνας.

Η ζώνη αυτή καλύπτει μια μεγάλη έκταση πάνω από τη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.

Η ζώνη περιλαμβάνει το αρχιπέλαγος των νησιών Σενκάκου, τα οποία είναι υπό ιαπωνική διοίκηση, αλλά διεκδικεί η Κίνα, η οποία τα αποκαλεί Ντιαόγιου.

Χθες, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία δε μπορεί να δεχθεί την κινεζική απόφαση.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι καταδίκασε τη "μονομερή απόφαση" της Κίνας, προειδοποιώντας ότι "μια κλιμάκωση θα αύξανε την ένταση στην περιοχή και θα δημιουργούσε κινδύνους για επεισόδιο".

Αβάσιμες οι επικρίσεις από ΗΠΑ - Ιαπωνία

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει προχωρήσει σε επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας στο Πεκίνο μετά από τις επικρίσεις που έκαναν οι δύο χώρες-σύμμαχοι στο κινεζικό σχέδιο να επιβληθούν νέοι κανόνες για τον εναέριο χώρο πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Το υπουργείο Άμυνας στο Πεκίνο χαρακτήρισε τις διεθνείς ( από ΗΠΑ και Ιαπωνία) επικρίσεις ως «αβάσιμες και ανεύθυνες», και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν την υποστήριξη της μίας πλευράς ( Τόκιο) στη διαμάχη της Κίνας με την Ιαπωνία για την κυριαρχία σε μια συστάδα ακατοίκητων νησιών.

Τα νησιά Σενκάκου κατά την Ιαπωνία και Ντιαογιού κατά την Κίνα βρίσκονται στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και ενώ ανήκουν διοικητικά στο Τόκιο διεκδικούνται από το Πεκίνο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network