Σε εθνικό πένθος η Ουγγαρία για τους 16 νεκρούς μαθητές

Σε εθνικό πένθος η Ουγγαρία για τους 16 νεκρούς μαθητές

Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή, στη μνήμη των μαθητών και των καθηγητών που σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στην Ιταλία κατά την επιστροφή τους από σχολική εκδρομή στη Γαλλία

Η Ουγγαρία αποτίνει σήμερα εθνικό φόρο τιμής στα θύματα του δυστυχήματος που είχε στην Ιταλία ένα πούλμαν το οποίο μετέφερε εφήβους από τη Βουδαπέστη, στη μνήμη των οποίων μαύρες σημαίες υψώθηκαν σε δημόσια κτίρια.

Η ημέρα εθνικού πένθους που κήρυξε η κυβέρνηση ξεκίνησε με μια σιωπηλή τελετή μπροστά στο Κοινοβούλιο παρουσία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και του προέδρου της Δημοκρατίας Γιάνος Άντερ.

Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο έπιασε φωτιά το βράδυ της Παρασκευής (προχθές) μετά την πρόσκρουσή του σε πυλώνα γέφυρας κατά την έξοδό από αυτοκινητόδρομο κοντά στη Βερόνα (βορειοανατολική Ιταλία).

Πενήντα έξι άνθρωποι επέβαιναν στο λεωφορείο, μεταξύ των οποίων 43 έφηβοι, δύο οδηγοί, ορισμένοι γονείς και καθηγητές που επέστρεφαν στην Ουγγαρία έπειτα από σχολική εκδρομή στη Γαλλία.

Μαθητές και καθηγητές του λυκείου Παλ Σινιέι-Μέρσε, όπου φοιτούσαν και εργάζονταν τα θύματα, έλαβαν μέρος σήμερα στην τελετή. Ταυτόχρονα χτυπούσαν οι καμπάνες της βασιλικής Σεντ-Ετιέν της Βουδαπέστης.

Τα δημόσια κτίρια έφεραν μαύρες σημαίες σε ένδειξη πένθους και οι υπάλληλοι της δημόσιας εταιρίας μεταφορών της Βουδαπέστης μαύρα περιβραχιόνια. Το Εθνικό Θέατρο της πρωτεύουσας ακύρωσε τις παραστάσεις του.

«Δεν ξέρω πώς να διαχειριστώ το γεγονός ότι είναι νεκροί», δήλωσε ένας από τους επιζώντες μαθητές λυκείου στην ενημερωτική ιστοσελίδα Origo.hu. «Τώρα πρέπει να μείνουμε μαζί, ενωμένοι με εκείνους ανάμεσά μας που επέζησαν.»

Ο νεαρός είπε ότι βγήκε από το παράθυρο αφού ξύπνησε από μια τεράστια σύγκρουση. Σύμφωνα με τον διευθυντή του λυκείου, οι έφηβοι που βρίσκονταν στο λεωφορείο ήταν ηλικίας 15-16 ετών και προέρχονταν από διάφορες τάξεις του σχολείου.

Η επιστροφή των τραυματιών ξεκίνησε την Κυριακή και θα συνεχιστεί σήμερα, σύμφωνα με τα ουγγρικά μμε. Έρευνες έχουν ξεκινήσει στην Ιταλία και στην Ουγγαρία στην προσπάθεια να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τραγωδία στην Ιταλία: 16 νεκροί μαθητές σε σύγκρουση λεωφορείου

SHARE:

24Media Network