Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καλιφόρνια: Εντολές για εκκενώσεις εν αναμονή ισχυρού κυκλώνα – βόμβα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καλιφόρνια: Εντολές για εκκενώσεις εν αναμονή ισχυρού κυκλώνα – βόμβα
Πλημμύρες στην Καλιφόρνια ap

Εκτεταμένες πλημμύρες, κατολισθήσεις, πτώση δέντρων και μαζικές διακοπές ρεύματος αναμένεται να προκαλέσει η νέα κακοκαιρία τις επόμες ώρες στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 105 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν.

Εντολές εκκένωσης και συμβουλές για τη διαχείριση της νέας κακοκαιρίας που πλήττει τις ΗΠΑ έχουν τεθεί σε ισχύ σε τμήματα της βόρειας Καλιφόρνιας, καθώς μια μεγάλη καταιγίδα χτυπά την ακτή.

Περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές στο παρελθόν ήταν από τα πρώτα μέρη που ειδοποιήθηκαν να εκκενωθούν λόγω ανησυχιών για πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την καταιγίδα – τη δεύτερη που χτυπά την πολιτεία μέσα σε μια εβδομάδα.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν, σύμφωνα με το BBC, ότι θα σχηματιστεί κυκλώνας-βόμβα, ένα είδος εκρηκτικής καταιγίδας, και πιθανότατα θα έχει θανατηφόρα αποτελέσματα.

Η Βόρεια Καλιφόρνια, όπου σημειώθηκε ένα θανατηφόρο ρήγμα το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να πληγεί περισσότερο.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) εξέδωσε προειδοποίηση για πλημμύρες και ισχυρούς ανέμους για ολόκληρη την περιοχή Bay Area στη βόρεια Καλιφόρνια, λέγοντας ότι οι ριπές ανέμου αναμένεται να ρίξουν δέντρα και να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος.

Προειδοποίησε ότι το φράγμα North Fork θα κινδυνέψει καθώς προβλέπεται υπερχείλιση μέχρι το πρωί της Πέμπτης. Το NWS προέτρεψε όσους βρίσκονταν σε περιοχές που βρίσκονται σε ύψος κάτω από το φράγμα να “μετακινηθούν αμέσως σε υψηλότερα σημεία”

“Για να το θέσω απλά, αυτό θα είναι πιθανότατα ένα από τα πιο επιδραστικά συστήματα σε ευρεία κλίμακα που έχουν δει οι μετεωρολόγοι εδώ και πολύ καιρό”, ανέφερε ο μετεωρολόγος του NWS.

/ AP

“Οι επιπτώσεις θα περιλαμβάνουν εκτεταμένες πλημμύρες ακόμα και στους δρόμους, κατολισθήσεις πλαγιών, πτώση δέντρων (ενδεχομένως και ολόκληρων ελαιώνων), εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, άμεση διακοπή του εμπορίου και το χειρότερο όλων, πιθανή απώλεια ανθρώπινων ζωών“, πρόσθεσε.

“Πρόκειται πραγματικά για ένα σφοδρό σύστημα που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη”.

Αναμένεται να μετατραπεί σε κυκλώνα-βόμβα, έναν τύπο καταιγίδας με ταχεία ενίσχυση που παρατηρείται συχνότερα κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και του Καναδά.

Έχει εκδοθεί εντολή εκκένωσης στην κομητεία Σάντα Κρουζ, νότια του Σαν Φρανσίσκο, λόγω της “μεγάλης πιθανότητας” ορισμένες γειτονιές να καταστούν απροσπέλαστες λόγω πλημμυρών.

Νοτιότερα, στην κομητεία της Σάντα Μπάρμπαρα, οι αρχές διέταξαν επίσης τους κατοίκους που ζουν κοντά σε καμένα τοπία από προηγούμενες δασικές πυρκαγιές να εγκαταλείψουν την περιοχή. Η εντολή αφορά την εύπορη κοινότητα Μοντεσίτο, κατοικία του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ, Χάρι και Μέγκαν, και της Όπρα Γουίνφρεϊ.

In this photo provided by Caltrans District 1, crews work at removing multiple fallen trees blocking U.S. Highway 101 in Humboldt County near Trinidad, Calif., Wednesday, Jan. 4, 2023. A major winter storm approached California on Wednesday causing crews to rush to clear storm drains in preparation for flooding and strong winds, as parts of the Midwest dealt with snow, ice or tornadoes, and the South recovered from strong overnight storms. (Caltrans District 1 via AP) AP

Τα μαθήματα ακυρώθηκαν για την Πέμπτη σε σχολικές περιφέρειες σε ολόκληρη τη βόρεια Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένων των 8.000 μαθητών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία του Σαν Φρανσίσκο.

Σε ανακοίνωσή του για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη, ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε ότι το διάταγμά του “θα επιτρέψει στην πολιτεία να ανταποκριθεί γρήγορα καθώς εξελίσσεται η καταιγίδα και να υποστηρίξει τους τοπικούς αξιωματούχους στη συνεχιζόμενη αντίδρασή τους”.

Ένας “ατμοσφαιρικός ποταμός” – ένα μακρύ και στενό ρεύμα θερμού αέρα που φέρνει υγρασία από τους τροπικούς – αναμένεται να πέσει σε έδαφος που έχει ήδη κορεστεί από βροχοπτώσεις.

Αναμένεται να πλήξει περισσότερο τις περιοχές τη νύχτα της Τετάρτης προς το πρωί της Πέμπτης, προτού επεκταθεί στη νότια Καλιφόρνια το βράδυ της Πέμπτης.

Μόλις ένα χρόνο αφότου η Καλιφόρνια κατέγραψε ένα από τα πιο ξηρά έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ, το Σαν Φρανσίσκο είδε το Σάββατο τη δεύτερη πιο υγρή ημέρα των τελευταίων 170 ετών.

Η δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο London Breed δήλωσε ότι η πόλη “προετοιμάζεται για πόλεμο” και μοίρασε σάκους άμμου σε όλη την πόλη για να αποτρέψει τις πλημμύρες.

/ AP

Τα ποτάμια κατά μήκος της ακτής προβλέπεται να πλημμυρίσουν λόγω των παλιρροϊκών κυμάτων. Η καταιγίδα αναμένεται να ρίξει έως και 15 εκατοστά βροχής στις παράκτιες περιοχές, και ριπές ταχύτητας έως και 128 χλμ/ώρα στους παράκτιους λόφους και τα βουνά.

Περισσότεροι από 105 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ κινδυνεύουν σήμερα από την κακοκαιρία, σύμφωνα με το NWS.

Ανατολικότερα, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες καταιγίδες που έχουν ήδη προκαλέσει ανεμοστρόβιλους σε αρκετές πολιτείες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα