Σε κινούμενη άμμο οι τουρκικές εκλογές

Σε κινούμενη άμμο οι τουρκικές εκλογές
Σε κινούμενη άμμο οι τουρκικές εκλογές AP

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, τι θα βγάλουν οι κάλπες την Κυριακή και τι θα επιλέξουν οι 1,5 εκατ. νέοι ψηφοφόροι στην Τουρκία. Βίντεο από τα εκλογικά κέντρα

Νεαροί καθηλωμένοι στην εικόνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη γιγαντοοθόνη που αναμεταδίδει ομιλία του, στο προεκλογικό κονάκι του στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, σαν να βλέπουν τον ίδιο τον Αλλάχ, δίπλα σε ηλικιωμένες Τουρκάλες κυρίες, που τραγουδούν, στο εκλογικό κιόσκι του Μουχαρέμ Ιντζέ, με κέφι το ντιρλαντά.

Εικόνες προεκλογικής Τουρκίας, με φόντο παντού, από άκρη σε άκρη, τη γιγαντοαφίσα του Ερντογάν να ατενίζει το μέλλον. Τέσσερις μέρες πριν τις μεγάλες, διπλές (προεδρικές και κοινοβουλευτικές) εκλογές στη χώρα (στις 24 του μήνα) και η χαοτική Κωνσταντινούπολη ζει, κατά ζώνες, στους ρυθμούς τους.

Για πρώτη φορά στην αρένα της κάλπης θα ριχτούν 1,5 εκατ. νέοι ψηφοφόροι. Ουδείς γνωρίζει τι προτίθενται να κάνουν, αν και αναλυτές και πολίτες στην Κωνσταντινούπολη ομογνωμούν ότι η αναμέτρηση, μια από τις πιο σημαντικές των τελευταίων 16 χρόνων, θα κριθεί από τις επιδόσεις του φιλοκουρδικού HDP, που έχει καλή δυναμική, αλλά αν δεν σπάσει το νήμα του 10%, τότε αναμένεται τις 60-80 έδρες στη νοτιοανατολική Τουρκία να τις απορροφήσει το δεύτερο κόμμα στην περιοχή, ήτοι το κυβερνητικό ΑΚΡ, το οποίο θα “λύσει” έτσι το θέμα της πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση.

Το βασανιστικό ερώτημα γιατί στην περιοχή αυτή έρχεται δεύτερο κόμμα το ΑΚP μάς το έλυσε Πολίτισσα, που ζει πλέον στην Αθήνα , ασφυκτιώντας από τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης: «Το ΑΚP το ψηφίζουν οι θρησκευόμενοι Κούρδοι, οι οποίοι νόμισαν κιόλας πως κάποια στιγμή το ΑΚΡ θα λύσει το Κουρδικό».

Προεκλογικές εκδηλώσεις πραγματοποιεί σε γειτονιές της Πόλης, όλη τη μέρα η Μεράλ Ακσενέρ (Καλό Κόμμα IYI Parti), ενώ το μεγάλο φαβορί της αντιπολίτευσης, ο Μουζαρέμ Ιντζέ προετοιμάζει το μεγάλο τελευταίο προεκλογικό ράλι του το Σάββατο, στο Μαλτεπέ τη Πόλης. Η συγκέντρωση αναμένεται να σφυγμομετρήσει.

Ακόμη δυο ερωτήματα βασανιστικά:

1.Σε ποιο βαθμό θα γίνει νοθεία την Κυριακή;

2.Τι θα συμβεί αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές αλλά χάσει τις κοινοβουλευτικές;

Ο χρόνος μετρά ανάποδα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα