Σε 'μέτωπο' μουσουλμανικών χωρών εναντίον των ΗΠΑ καλεί ο Ερντογάν

Σε 'μέτωπο' μουσουλμανικών χωρών εναντίον των ΗΠΑ καλεί ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν απέναντι σε αμερικανικό νόμο σχετικά με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. "Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στοχοποιούνται" δήλωσε

Ο πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετσέτ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε την Κυριακή σε 'μέτωπο' αλληλεγγύης των μουσουλμανικών κρατών απέναντι σε νόμο που πέρασε στις ΗΠΑ και επιτρέπει σε οικογένειες θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να υποβάλουν μήνυση στη Σαουδική Αραβία για την απώλειά τους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό της Σαουδικής Αραβίας, ο ηγέτης της Τουρκίας έκανε λόγο για "σκοτεινές εξελίξεις" που εξυφαίνονται ενάντιο στον ισλαμικό κόσμο. "Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στοχοποιούνται. Βλέπουμε πως κάθε σχέδιο έχει στόχο τον ισλαμικό κόσμο. Ως εκ τούτου, τα κράτη του ισλαμικού κόσμου πρέπει να βρίσκονται σε συνεργασία και αλληλέγγυα μεταξύ τους" ανέφερε.

"Εκφράσαμε την αποδοκιμασία μας για την έγκριση του νόμου για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου" πρόσθεσε και τόνισε:"Θα αναλάβουμε δράση και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OCI), όπου έχουμε την προεδρία αυτό το διάστημα. Επιπλέον, διέταξα τους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας να σταθούν πλάι στη Σαουδική Αραβία απέναντι σε αυτό το σοβαρό σφάλμα".

Το αμερικανικό Κογκρέσο με συντριπτική πλειοψηφία, υπερψήφισε παρά το βέτο του ίδιου του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το νομοσχέδιο ενάντια στο "Κράτος που χρηματοδότησε τρομοκρατικές ενέργειες". Πρόκειται για νομική ενέργεια οικογενειών των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στην Αμερική στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, με την οποία ελπίζουν να τους επιτραπεί η νομική δίωξη της Σαουδικής Αραβίας για το ρόλο της στα εν λόγω γεγονότα και την φερόμενη στήριξη στους τρομοκράτες.

Από την πλευρά του ο Ομπάμα ισχυρίστηκε πως ο νόμος αυτός θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, καθώς με τον ίδιο τρόπο θα μπορούν τρίτες χώρες να κινηθούν νομικά ενάντια στον αμερικανικό στρατό.

ΠΗΓΗ HURRIYET

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE: