Σεισμός 6,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία. Οι φόβοι για τσουνάμι δεν επιβεβαιώθηκαν

Σεισμός 6,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία. Οι φόβοι για τσουνάμι δεν επιβεβαιώθηκαν

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 ρίχτερ προκάλεσε ανησυχία για χτύπημα τσουνάμι στην Ιαπωνία. Ευτυχώς ήρθη η προειδοποίηση για το πρώτο κύμα

Προειδοποίηση για την εκδήλωση τσουνάμι εξέδωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, έπειτα από μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών στο νοτιότερο τμήμα της Ιαπωνίας.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως ένα πρώτο κύμα, εκτιμώμενου ύψους ενός μέτρου, αναμενόταν να πλήξει τη νήσο Μιγιάκο μετά τη σεισμική δόνηση η οποία εκδηλώθηκε στις 10:43 τοπική ώρα (04:43 ώρα Ελλάδας) στη νήσο Γιοναγκούνι, μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, το οποίο διέκοψε την κανονική ροή του προγράμματός του. Δεν καταγράφηκαν τελικά σεισμικά κύματα, ανέφερε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Το Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) των ΗΠΑ εκτίμησε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,6 βαθμών. Πολλές ακόμη περιοχές και νησιά της ιαπωνικής επικράτειας απειλούνται από το ενδεχόμενο τσουνάμι, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία. “Έγινε αισθητή μια ισχυρή σεισμική δόνηση, διάρκειας πολλών δεκάδων δευτερολέπτων”, είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο NHK.

Σε εικόνες που μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση η θάλασσα έμοιαζε ακόμη ήρεμη περίπου 15 λεπτά μετά το σεισμό. Στην Ιαπωνία είχε καταγραφεί ένα μικρό τσουνάμι τον περασμένο Φεβρουάριο, που πάντως δεν είχε καμία σχέση εκείνο που είχε προκαλέσει ο σεισμός της 11ης Μαρτίου 2011, όταν σεισμικά κύματα ύψους πολλών δεκάδων μέτρων έπληξαν τη χώρα, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων να ξεπερνά τους 18.000 νεκρούς.

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια περιοχή στο υπέδαφος της οποίας τέμνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες. Σε αυτή την περιοχή καταγράφεται το 20% των ισχυρότερων σεισμών στον πλανήτη κάθε χρόνο.

SHARE: