Σεισμοί στην Τουρκία: Εικόνες φρίκης από την “εκδίκηση” της φύσης

Σεισμοί στην Τουρκία: Εικόνες φρίκης από την “εκδίκηση” της φύσης
Στιγμιότυπο μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία AP

Η γειτονική χώρα έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν από μεγάλους σεισμούς, οι οποίοι προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο σεισμός του 1999.

Η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα έχουν την ατυχία να είναι αρκετά σεισμογενείς χώρες, καθώς βρίσκονται ανάμεσα σε τεκτονικές πλάκες με μεγάλη κινητικότητα. Τα τελευταία 20-25 χρόνια οι σεισμοί ”επισκέπτονται” τη γειτονική χώρα με καταστροφικά αποτελέσματα.

Την τελευταία 20ετία σχεδόν 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, πάνω από 50.000 έχουν τραυματιστεί, χιλιάδες ήταν οι αγνοούμενοι και οι άστεγοι, ενώ οι υλικές ζημιές ήταν ανυπολόγιστες, αν σκεφτούμε μόνο ότι στο σεισμό του 1999 ξεπερνούσαν τα 20 δισ. δολάρια.

Το τελευταίο χτύπημα του εγκέλαδου συνέβη χθες στην ανατολική Τουρκία με τις μνήμες του ’99 να ξυπνούν, καθώς ο απολογισμός των θανάτων και των τραυματιών αυξάνεται συνεχώς. Αναλυτικά οι μεγαλύτεροι σεισμοί της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια:

Σεισμός 1999

Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 43.000 τραυματίστηκαν όταν ένας σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την περιοχή του Μαρμαρά για 37 δευτερόλεπτα στις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Αυγούστου 1999 με το επίκεντρο να βρίσκεται στην επαρχία Gölcük, περίπου 75 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βοσπόρου.

Πάνω από 250.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι και υπήρξαν χιλιάδες αγνοούμενοι.

Από τους σεισμούς που σημειώθηκαν παγκοσμίως μεταξύ του 1900 και του 2009, ο σεισμός του Μαρμαρά προκάλεσε την έκτη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά, περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το μέγεθος του σεισμού ήταν τόσο μεγάλο, που πολιτικά πρόσωπα επισκέφτηκαν την Τουρκία, όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Ινδός Ναγουάζ Σαρίφ.

Ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επισκέπτεται προσωρινό καταυλισμό σκηνών για τους επιζώντες του σεισμού στο Izmit, Τουρκία, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1999 ASSOCIATED PRESS

Ένας άνθρωπος περνά μέσα από συντρίμμια την Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 1999 ASSOCIATED PRESS

Οι επιζώντες του σεισμού φέρνουν διανεμημένα τρόφιμα σε σάκους στην επαρχία Bolu, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 1999 Associated Press

Τρεις μήνες αργότερα, στις 12 Νοεμβρίου 1999, 845 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 5.000 τραυματίστηκαν όταν σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ έπληξε την επαρχία Düzce, περίπου 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Gölcük.

Σεισμός 2011

Περισσότεροι από 600 νεκροί και τουλάχιστον 4.150 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός από το σεισμό των 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην επαρχία Βαν, της ανατολικής Τουρκίας.

Τούρκοι εργάτες διάσωσης αναζητούν επιζώντες στα ερείπια ενός ξενοδοχείου στο Βαν, Τουρκία, 12 Νοεμβρίου 2011 ASSOCIATED PRESS

Από τις τότε ανταποκρίσεις προέκυψε ότι σε πολλές περιπτώσεις διάσωσης ειδοποίησαν με κινητό οι ίδιοι οι εγκλωβισμένοι είτε τις Αρχές είτε συγγενείς τους.

Σεισμός 2019

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2019 στην Κωνσταντινούπολη. Κτίρια σείστηκαν και ζημιές προκλήθηκαν σε δύο τζαμιά, ενώ οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά. Οι κάτοικοι της πόλης έτρεξαν να απομακρυνθούν από τα κτίρια.

Κατεστραμμένο σπίτι στην πόλη Acipayam στην επαρχία Ντενιζλί, νοτιοδυτική Τουρκία, Τετάρτη, 2019 AP

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Κωνσταντινούπολης στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Σηλυβρίας.

Τα σχολεία εκκενώθηκαν αμέσως και έμειναν κλειστά όλη την ημέρα. Ευτυχώς σε αυτόν το σεισμό δε υπήρχαν θύματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα