Σεισμός, Ιαπωνία: Βοήθεια από την ΙΑΕΑ μετά τις νέες εκρήξεις

Σεισμός, Ιαπωνία: Βοήθεια από την ΙΑΕΑ μετά τις νέες εκρήξεις

Την αποστολή ομάδας ειδικών της ΙΑΕΑ ζήτησε επισήμως η Ιαπωνία, μετά τις νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στο επίπεδο του αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Σοβαρό πρόβλημα και στον αντιδραστήρα 2. Εκτιμήσεις για πάνω από 10.000 νεκρούς. Ελλείψεις σε τρόφιμα. Συνεχής ενημέρωση (Pics+Vids)

Αγώνα δρόμου δίνουν οι Ιαπωνικές αρχές προκειμένου να εμποδίσουν μια πυρηνική καταστροφή, ωστόσο μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά, με όλο και περισσότερους αντιδραστήρες να παρουσιάζουν προβλήματα.

Σε κόκκινο συναγερμό τρεις αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα, καθώς πλέον υπάρχουν φόβοι για ολική τήξη.

Η μερική τήξη θεωρείται βέβαιη σε δύο αντιδραστήρες και η έκλυση μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα είναι πολύ πιθανή.

Η Ιαπωνία ζήτησε επισήμως από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την αποστολή ομάδας ειδικών μετά τις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ Γιουκίγια Αμάνο.

Σεισμός, Ιαπωνία: Βοήθεια από την ΙΑΕΑ μετά τις νέες εκρήξεις

"Η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την υπηρεσία την αποστολή ειδικών. Συζητούμε με την Ιαπωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες", σημείωσε ο Αμάνο, σύμφωνα με το κείμενο των δηλώσεων που έκανε στη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στην έδρα της υπηρεσίας στη Βιένη. Η ΙΑΕΑ έχει προτείνει ήδη από την Παρασκευή τη βοήθειά της στην Ιαπωνία.

Επίσης, η Ιαπωνία ζήτησε από τις ΗΠΑ επιπρόσθετο εξοπλισμό για την παροχή νερού και άλλων πόρων που βοηθούν στη διατήρηση της ψύξης των πυρηνικών της αντιδραστήρων.

Εν τω μεταξύ, μειώθηκε εκ νέου το επίπεδο του νερού στον αντιδραστήρα  2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία,  όπως μεταδίδουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα την εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού Tokyo Electric Power (Tepco).

Το γεγονός αυτό εμποδίζει την ψύξη των ράβδων καυσίμου του αντιδραστήρα.

Νέες εκρήξεις σε πυρηνικό εργοστάσιο

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) στο επίπεδο του αντιδραστήρα 3 και, σύμφωνα με την διαχειρίστρια Tokyo Electric Power (Tepco) , ο αντιδραστήρας είναι ανέπαφος και η πιθανότητα διαρροής ραδιενεργού υλικού είναι μικρή.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν αμέσως μετά από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών στον κύριο σεισμό των 9 βαθμών που ισοπέδωσε την περιοχή.

Οι επτά άνθρωποι που αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις σήμερα στο κτίριο του Αντιδραστήρα 3 στο πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα βρέθηκαν και οι έξι από αυτούς έχουν τραυματιστεί, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.

Λίγο νωρίτερα η εταιρία Tepco που διαχειρίζεται το εργοστάσιο είχε ανακοινώσει πως έξι στρατιώτες και ένας πολίτης αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις στο υψηλότερο τμήμα του κτιρίου, το οποίο είχε υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως η έκρηξη προκλήθηκε από συγκέντρωση υδρογόνου.

Εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα

Το σύστημα ψύξης σταμάτησε να λειτουργεί και το επίπεδο του ύδατος μειώνεται στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji .

"Ο αντιδραστήρας Νο. 2 απώλεσε πλήρως το σύστημα ψύξης", δήλωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Σύμφωνα με το Jiji, η ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ανοίγματα στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα No. 2 για τη μείωση της πίεσης και την αποφυγή έκρηξης του υδρογόνου που έχει συγκεντρωθεί.

Οι αντιδραστήρες Νο.1 και Νο.3 του πυρηνικού σταθμού υπέστησαν αντίστοιχες βλάβες, που προκάλεσαν εκρήξεις στα κτίρια που στεγάζουν τους δύο αντιδραστήρες.

Στη Βιέννη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο 3 δεν έχει υποστεί ζημίες από τη σημερινή έκρηξη.

Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα, ο οποίος επλήγη από τον σεισμό των 9 βαθμών την Παρασκευή και το τσουνάμι που ακολούθησε , διαθέτει έξι αντιδραστήρες. Βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Τόκιο, της ιαπωνικής μεγαλούπολης των 35 εκατομμυρίων κατοίκων.

Εκατόμβες νεκρών και χιλιάδες αγνοούμενοι

Σε δεκάδες χιλιάδες μπορεί να ανέλθουν οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που σάρωσε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, την ώρα που τμήματα της χώρας βυθίζονται κατά διαστήματα στο σκοτάδι λόγω της ανεπάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυξάνεται επίσης η ανησυχία για τήξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 αφού τα συστήματα ψύξης στους αντιδραστήρες του δεν λειτουργούν.

Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων έχει φτάσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τις 6.000. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 15.000 άνθρωποι.

Στην πόλη Οναγκάβα της επαρχίας Μιγιάγκι, που χτυπήθηκε σφοδρά από το σεισμό, έχουν ανασυρθεί περισσότερα από 1.000 πτώματα. Άλλες τόσες σοροί εντοπίστηκαν και στην πόλη Μιναμισανρίκου, όπου οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000.

Σεισμός, Ιαπωνία: Βοήθεια από την ΙΑΕΑ μετά τις νέες εκρήξεις

Πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης της ιαπωνίας ανέφεραν ότι οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 2.500 τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 8.000 κατοίκους της πόλης Οτσούτσι στην επαρχία Ιβάτε.

Από την καταμέτρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι συνολικά 72.945 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν καταστεί ακατοίκητα.

Η περιοχή εξακολουθεί να σείεται από μετασεισμικές δονήσεις, η ισχυρότερη από τις οποίες σήμερα ήταν 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα δυσχεραίνει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που χτενίζουν τα ισοπεδωμένα ψαροχώρια και τις διαλυμένες πόλεις αναζητώντας εγκλωβισμένους και παγιδευμένους κατοίκους.

Σεισμός, Ιαπωνία: Βοήθεια από την ΙΑΕΑ μετά τις νέες εκρήξεις

Εξάλλου, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα και πολλοί περιμένουν, πάνω σε στέγες σχολείων, σούπερ-μάρκετ και άλλων κτιρίων, να τους προσεγγίσουν οι διασώστες και να τους σώσουν. Στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται και να χιονίσει.

Σεισμός, Ιαπωνία: Βοήθεια από την ΙΑΕΑ μετά τις νέες εκρήξεις
© REUTERS

Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή περίπου 550.000 άνθρωποι οι οποίοι στεγάζονται σε περισσότερα από 2.500 καταφύγια. Από αυτούς, οι 100.000 είναι παιδιά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση "Σώστε τα παιδιά".

Άρχισαν τα μπλακ άουτ- Σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα

Σοβαρά είναι τα προβλήματα στη περιοχή του Τόκιο καθώς ξεκίνησαν τα προγραμματισμένα μπακ άουτ. Η ιαπωνική εταιρία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power Company ξεκίνησε σήμερα κυλυόμενα μπλακάουτ καθώς τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έχουν διακόψει τη λειτουργία τους εξαιτίας του σεισμού.

Σεισμός, Ιαπωνία: Βοήθεια από την ΙΑΕΑ μετά τις νέες εκρήξεις

Τμήματα της περιοχής του ευρύτερου Τόκιο βυθίστηκαν στο σκοτάδι ενόψει των ελλείψεων σε ηλεκτρική ενέργεια που εκτιμάται ότι κατά τις ώρες αιχμής θα φθάσουν τα 10.000 μεγκαβάτ.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα, την Οναγκάουα και το Τοκάι, που συνήθως παρέχουν το 3.5% της ηλεκτροδότησης της χώρας, έχουν κλείσει. Συν τοις άλλοις, οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας κλήθηκαν σήμερα να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στα τρόφιμα που παρατηρούνται μετά το σεισμό της Παρασκευής.

Τα ράφια σε πολλά καταστήματα τροφίμων ήταν άδεια. Για παράδειγμα, στη συνοικία Νερίμα του Τόκιο, εξαντλήθηκαν τα αποθέματα σε ρύζι, ψωμί και μακαρόνια.

Μετασεισμός προκαλεί διακοπές στις δημόσιες μεταφορές στο Τόκιο

Μετασεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές στη λειτουργία των δημοσίων μεταφορών στο Τόκιο κατά την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας των σιδηροδρόμων μετά το σεισμό της περασμένης εβδομάδας και το τσουνάμι.

Η Japan Rail, η μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρία της χώρας, σταμάτησε τα δρομολόγια των τραίνων σε όλες τις γραμμές της χώρας, με εξαίρεση τέσσερις, αλλά και στις γραμμές αυτές η κίνηση έγινε με διακοπές.

Μόνο το 10% των τραίνων της σημαντικής γραμμής που διέρχεται από το Τόκιο λειτουργεί, μετέδωσε η ιαπωνική τηλεόραση.

Οι ταξιδιώτες συνωστίζονται στους σταθμούς όπου περιμένουν υπομονετικά για μια θέση. Οι ουρές που σχηματίζουν είναι τεράστιες.

Η λειτουργία των τραίνων στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο διακόπηκε και αυτή.

Ανοιχτό το σενάριο μιας πυρηνικής καταστροφής

Η κατάσταση μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι "ανησυχητική" και δεν μπορεί πλέον να αποκλεισθεί το σενάριο μίας πυρηνικής καταστροφής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Ερίκ Μπεσόν.

"Η κατάσταση είναι ανησυχητική", δήλωσε ο γάλλςο υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. "Εχουμε ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα, αφού υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας, αλλά δεν έχουμε μία καταστροφή", πρόσθεσε.

Αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται πλέον. "Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, σε καμία περίπτωση", είπε διευκρινίζοντας ότι η καταστροφή θα προέλθει "από την τήξη του αντιδραστήρα και κυρίως τη διάρρηξη του κελύφους που τον περιβάλλει".

Ωστόσο από την πλευρά του η Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας απέκλεισε το ενδεχόμενο δυστυχήματος τύπου Τσερνομπίλ στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Στρατηγικής, τον οποίο επικαλέσθηκε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Ανησυχία στη Ν. Κορέα

Έκτακτη συνεδρίαση τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία και ειδικά ο κίνδυνος από την διαρροή ραδιενέργειας.

Η Επιστημονική Επιτροπή συζήτησε τις πιθανές επιπτώσεις από τις εκρήξεις στον πυρηνικό αντιδραστήρα στην Φουκουσίμα, αν και μέχρι τώρα οι νοτιοκορεατικές αρμόδιες αρχές θεωρούν σχεδόν απίθανο να φτάσει η ραδιενέργεια στη χώρα. Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα βρίσκεται 1.000 ανατολικά της Κορεατικής Χερσονήσου.

Οι τρεις άλλες επιτροπές θα εξετάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για παροχή βοήθειας στην Ιαπωνία, την ασφάλεια των νοτιοκορεατικών εργοστασίων ατομικής ενέργειας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του σεισμού στις τοπικές βιομηχανίες.

Στο μεταξύ, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιεί ελέγχους σε εισαγόμενα ιαπωνικά προϊόντα για πιθανή μόλυνση από της ραδιενέργεια.

Η ΑVA, η αρμόδια κτηνιατρική αρχή της Σιγκαπούρης θα ελέγχει δείγματα από όλα τα προϊόντα ως προληπτικό μέτρο, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σεισμός, Ιαπωνία: Πυρηνικό θρίλερ με αβέβαιη εξέλιξη

Σεισμός, Ιαπωνία: Μετρούν πληγές και θύματα

Σεισμός, Ιαπωνία: Η μανία του νερού

SHARE:

24Media Network