Σεισμός στην Αϊτή: Στους 1.419 οι νεκροί, ξεπερνούν τους 6.000 οι τραυματίες

Σεισμός στην Αϊτή: Στους 1.419 οι νεκροί, ξεπερνούν τους 6.000 οι τραυματίες
Φονικός σεισμός στην Αϊτή AP Photo/Matias Delacroix

Τραγικός είναι ο απολογισμός των νεκρών μετά τον φονικό σεισμό στην Αϊτή, με τη "μαύρη" λίστα των θυμάτων να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Ασφυκτικά γεμάτα είναι τα νοσοκομεία στην Αϊτή, μετά τον φονικό σεισμό που αφήνει πίσω του χιλιάδες νεκρούς και κατεστραμμένα κτίρια.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Αϊτής ανέβασε τη Δευτέρα τον αριθμό των νεκρών από τον σεισμό του Σαββάτου σε 1.419 και τον αριθμό των τραυματιών σε 6.000, πολλοί από τους οποίους χρειάστηκε να περιμένουν κάτω από τoν καύσωνα, ακόμη και στην άσφαλτο του αεροδρομίου, για βοήθεια.

Ένα από τα νοσοκομεία στη νοτιοδυτική Αϊτή, ήταν τόσο γεμάτο από ασθενείς που πολλοί αναγκάστηκαν να ξαπλώσουν σε αίθρια, διαδρόμους και βεράντες. Με την καταιγίδα να πλησιάζει και τους φόβους για νέες σεισμικές δονήσεις να είναι διάχυτοι, το βράδυ της Δευτέρας αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να μετεγκαταστήσουν σε όσο το δυνατόν καλύτερα μέρη τους ανθρώπους αυτούς, λόγω των κακών συνθηκών που επικρατούν στο νοσοκομείο.

Ακόμα και αυτοί οι ασθενείς ήταν κάπως τυχεροί. “Είχαμε προγραμματίσει να τοποθετήσουμε σκηνές (σε αίθρια νοσοκομείων), αλλά μας είπαν ότι δεν είναι ασφαλές”, δήλωσε ο Gede Peterson, διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Les Cayes όπως αναφέρει το Associated Press.

Ο σεισμός, με επίκεντρο περίπου 125 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας του Πορτ-ο-Πρενς, σχεδόν ισοπέδωσε ορισμένες πόλεις και προκάλεσε κατολισθήσεις που εμπόδισαν τις προσπάθειες διάσωσης σε μια χώρα που είναι η φτωχότερη στο Δυτικό Ημισφαίριο. Η Αϊτή ήδη πάλευε με την πανδημία του κορονοϊού, τη βία των συμμοριών, την επιδείνωση της φτώχειας και την πολιτική αβεβαιότητα μετά τη δολοφονία του προέδρου Jovenel Moïse στις 7 Ιουλίου, όταν ο σεισμός ανάγκασε τους κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους.

Η καταστροφή έγινε ακόμα μεγαλύτερη λόγω της σφοδρής τροπικής καταιγίδας που έπληξε την περιοχή το βράδυ της Δευτέρας με τη δυνατή βροχή και τους ισχυρούς ανέμους και την απειλή κατολισθήσεων και πλημμυρών. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι οι βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να φτάσουν τα 38 εκατοστά σε ορισμένες περιοχές πριν απομακρυνθεί η καταιγίδα την Τρίτη.

Φονικός σεισμός στην Αϊτή AP Photo/Joseph Odelyn

Λέκκας: Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς

Τον φόβο πως οι νεκροί του νέου καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Αϊτή ενδεχομένως να ξεπεράσουν τους 10.000 αλλά και την εκτίμηση πως η περιοχή ενδέχεται να πληγεί από νέο ισχυρό σεισμό, εξέφρασε ο Ευθύμιος Λέκκας.

“Περιμένουμε έναν μετασεισμό της τάξεως των 6.7 και βέβαια εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι ότι πιθανότατα να ενεργοποιηθεί το ανατολικό τμήμα του ρήγματος, το οποίο είναι κοντά σε οικιστικές περιοχές”, ανέφερε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι, εφόσον συμβεί αυτό τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν.

Παράλληλα, επισημαίνοντας πως ο αριθμός των νεκρών που αναφέρονται ώρα με την ώρα, αυξάνεται, ανέφερε πως η ροή πληροφοριών από την Αιτή είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Ο Πρόεδρος ΟΑΣΠ εξήγησε ο νέος αυτός σεισμός ουσιαστικά προήλθε από το ίδιο ρήγμα από το οποίο προήλθε και ο εγκέλαδος του 2010 μόνο που εν προκειμένω το επίκεντρο ήταν λίγο πιο μακριά, δηλαδή 50 χιλιόμετρα πιο μακριά και ως εκ τούτου δεν έχουμε τον ίδιο αριθμό νεκρών και επιπτώσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα