Σεισμός στην Τουρκία: Ώρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια – Ενισχύεται η ελληνική αποστολή

Σεισμός στην Τουρκία: Ώρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια – Ενισχύεται η ελληνική αποστολή
AP Photo/Francisco Seco

Κορυφώνεται η αγωνία για τις τύχες των χιλιάδων ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός. Οι τραγικές εκτιμήσεις όσο οι ώρες περνούν, με τους νεκρούς να πλησιάζουν τους 10.000. Επιπρόσθετες δυνάμεις στην Τουρκία.

Στο πένθος και τα συντρίμμια έχουν βυθιστεί Τουρκία και Συρία, την ώρα που ολόκληρος πλανήτης παρακολουθεί συγκλονισμένος τις εξελίξεις μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Γκαζιαντέπ που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στις δύο χώρες.

Μετά από δύο και πλέον εικοσιτετράωρα, η αγωνία για τους ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια κορυφώνεται, με τις πιθανότητες δυστυχώς να περιορίζονται όσο οι ώρες και οι μέρες περνούν.

Αυτή την άποψη εξέφρασε και ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε πως “εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες να υπάρχουν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια μόνο και μόνο από το κρύο γιατί δεν θα μπορούσαν να αντέξουν”.

Ενισχύονται οι ελληνικές δυνάμεις στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, ενισχύεται με επιπρόσθετες δυνάμεις η Ελληνική αποστολή που συνδράμει στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην Τουρκία, προς αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού και σε άμεση συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ομάδα με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.

Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας Αξιωματικός – Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης.

Νέα διάσωση 15χρονου από την ελληνική αποστολή

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Τετάρτης, ακόμα ένα νεαρό άτομο από τα συντρίμμια κατάφερε να ανασύρει ζωντανό η ελληνική αποστολή που βρίσκεται στη χώρα..

Την είδηση αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός γνωστοποιώντας πως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ανασύρθηκε έχοντας τις αισθήσεις ένας 15χρονος.

Μιλώντας για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης στην επαρχία Χατάι της Αντιόχειας επιβεβαίωσε ότι συνολικά έχουν διασώσει τέσσερα άτομα, ένα αγόρι 15 ετών, έναν άνδρα 50 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.

Ταυτόχρονα, τα μέλη της πρώτης ελληνικής αποστολής που επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία συνεχίζουν για δεύτερη μέρα τις προσπάθειες τους κόντρα στον χρόνο και την παγωνιά.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να στείλει ακόμα ένα κλιμάκιο για βοήθεια στην δοκιμαζόμενη, από τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού Τουρκία, το οποίο αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα καθώς πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται να φύγουν για την Τουρκία δυνάμεις από τη 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκης), 15 Πυροσβέστες και 3 άτομα από το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η αποστολή της ΕΜΑΚ έχει απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, μια γυναίκα, ένα αγόρι 15 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.

Κοντά στους 10.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Ο απολογισμός του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 9.500 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 6.957 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στο λιμάνι του Ισκεντερούν

Ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο δίνουν μάχη με την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) στη νότια Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Γεωργίας, αφού μια μέρα νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η λειτουργία του λιμανιού διακόπηκε μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς εξαιτίας των μεγάλων σεισμών που έπληξαν τη Δευτέρα την περιοχή, ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες κατηύθυναν τα φορτηγά πλοία τους προς άλλα λιμάνια.

Το υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει πως η πυρκαγιά κατασβέσθηκε χθες, Τρίτη, το πρωί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα