Σερβία: Επεισόδια στο Βελιγράδι – Διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο δημαρχείο

Διαβάζεται σε 2'
Σερβία
Διαδηλωτές στο Βελιγράδι επιχείρησαν να εισβάλλουν στο δημαρχείο AP Photo/Darko Vojinovic

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα της Κυριακής (24/12) στο Βελιγράδι. Διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο δημαρχείο. Απαιτούν την επανάληψη των εκλογών και κάνουν λόγο για νοθεία.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Βελιγράδι κατά τα αποτελέσματα των βουλευτικών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Τη νύχτα της Κυριακής 24 Δεκεμβρίου νέα επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το δημαρχείο, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο. 

Όλα ξεκίνησαν όταν δημοτικοί σύμβουλοι του συνασπισμού “Η Σερβία ενάντια στη βία” προσπάθησαν να μπουν στο δημαρχείο, για να απευθυνθούν στο συγκεντρωμένο πλήθος από το μπαλκόνι. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Αυτό πυροδότησε την ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση των διαδηλωτών, οι οποίοι άρχισαν να πετούν πέτρες προς το κτίριο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια της εισόδου και κάποιων παραθύρων. Τελικά, η Αστυνομία υποχώρησε εντός του δημαρχείου ενώ οι διαδηλωτές συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα, ζητώντας την επανάληψη των εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα.

Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Σημειώνεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αποδέχονται τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Δεκεμβρίου, τόσο σε εθνικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για νοθεία.

Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στο Βελιγράδι αλλοιώθηκε με τη συμμετοχή 40.000 ψηφοφόρων από τη Βοσνία, οι οποίοι ψήφισαν χωρίς να είναι δημότες. Δικηγόροι της αντιπολίτευσης έχουν ετοιμάσει τις ενστάσεις για τις παρατυπίες που έχουν καταγραφεί. Σημειώνεται ότι παρατυπίες διαπίστωσαν και οι ξένοι παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις εκλογές για τον δήμο του Βελιγραδίου, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε 37,48% ενώ ο συνασπισμός «Η Σερβία ενάντια στη βία» έλαβε 34,38%

Από την προηγούμενη Κυριακή (17/12) μέχρι και σήμερα, στο Βελιγράδι πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων ενώ δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης, η Μαρινίκα Τέπιτς και ο Μίροσλαβ Άλεξιτς από τον συνασπισμό “Η Σερβία ενάντια στη βία”, πραγματοποιούν απεργία πείνας από την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα