Σερβία: Φιλοουκρανοί ακτιβιστές και Σέρβοι μηνύουν τη Wagner

Wagner
Wagner AP

Η Wagner βρίσκεται στο στόχαστρο Σέρβων πολιτών που θέλουν να σταματήσουν τη στρατολόγηση συμπατριωτών τους από την παραστρατιωτική εταιρία.

Σέρβοι και ακτιβιστές υπέρ της Ουκρανίας κατέθεσαν μηνύσεις εναντίον της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Wagner και υποστηρικτών της για ποινικά αδικήματα, κατηγορώντας την για τη στρατολόγηση Σέρβων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ο Τσέντομιρ Στοΐκοβιτς, δικηγόρος με έδρα το Βελιγράδι, είπε ότι μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο πρέσβης της Ρωσίας στη Σερβία Αλεξάντερ Μποτσάν-Χαρτσένκο και ο Αλεξάνταρ Βουλίν, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών της Σερβίας (BIA).

ADVERTISING

«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι ο Βουλίν... έδωσε εντολές, οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές ότι οι δραστηριότητες της Ομάδας Wagner στη Σερβία δεν πρέπει να αποτραπούν», είπε.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Στοΐκοβιτς είπε ότι ο Μποτσάν-Χαρτσένκο, ο οποίος χαίρει διπλωματικής ασυλίας, δεν μπορεί να διωχθεί στη Σερβία, αλλά ότι θα πρέπει να του δοθεί εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα.

Μόλις υποβληθεί μια μήνυση για ποινικά αδικήματα, εναπόκειται στον εισαγγελέα να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει την υπόθεση ή όχι.

Ούτε η ρωσική πρεσβεία στο Βελιγράδι, ούτε η BIA απάντησαν στα αιτήματα για να σχολιάσουν.

Ο Πετρ Νικίτιν, επικεφαλής της Ρωσικής Δημοκρατικής Κοινωνίας, μιας ομάδας που αντιτίθεται στις πολιτικές του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι αυτοί που διαδίδουν μίσος κατά της Ουκρανίας πρέπει να διωχθούν.

«Η διάδοση μίσους μεταξύ των Σέρβων ενάντια στους Ουκρανούς, προς έναν λαό που δεν έχει κάνει ποτέ τίποτα κακό στη Σερβία...αποτελεί έγκλημα», είπε σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με παρατηρητές, δεκάδες Σέρβοι εθελοντές και μισθοφόροι έχουν συμμετάσχει σε μάχες στο πλευρό φιλορωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία από το 2014.

Η σερβική νομοθεσία απαγορεύει τη συμμετοχή Σέρβων πολιτών σε συγκρούσεις στο εξωτερικό και πολλά άτομα έχουν καταδικαστεί για αυτό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σερβία, Ρωσία, Ουκρανία
SHARE:

24Media Network