Σερβία: Πήρε πίσω ο Βούτσιτς την απόφαση για lockdown στο Βελιγράδι

Σερβία: Πήρε πίσω ο Βούτσιτς την απόφαση για lockdown στο Βελιγράδι
Επεισόδια στο Βελιγράδι κατά του lockdown λόγω κορονοϊού AP

Λίγες ώρες μετά τα επεισόδια στο Βελιγράδι κατά του lockdown στην πρωτεύουσα, ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε ότι απλά θα εφαρμοστούν κάποια περιοριστικά μέτρα το Σαββατοκύριακο.

Την απόσυρση της απόφασης για γενική απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι λόγω κορονοϊού, που είχε γνωστοποιήσει την Τρίτη (07/07), ανακοίνωσε την Τετάρτη (08/07) ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Τόνισε ότι στη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας αποφασίστηκε να μην επιβληθεί lockdown στο Βελιγράδι, αλλά να εφαρμοστούν κάποια περιοριστικά μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη (09/07) από την κυβέρνηση. Υπογράμμισε ότι ο ίδιος, στη συνάντηση αυτή, υποστήριξε την επιβολή σκληρών μέτρων ωστόσο – όπως είπε- δεν βρήκε κατανόηση.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη είναι η δεύτερη πιο δύσκολη ημέρα μετά την Τρίτη. Το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε ο Βούτσιτς, επιβεβαιώθηκαν 350 νέα κρούσματα, ενώ 11 ασθενείς κατέληξαν. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 111 ασθενείς.

«Δεν έχουμε ούτε μία ελεύθερη κλίνη στα νοσοκομεία» ανέφερε ο Βούτσιτς και κάλεσε τον κόσμο να μην βγαίνει να διαδηλώνει, όχι διότι φοβάται τις διαδηλώσεις, αλλά γιατί υπάρχει κίνδυνος διάδοσης της νόσου. Αναφερόμενος στα επεισόδια, το βράδυ της Τρίτης, χαρακτήρισε πολιτική βία αυτό που συνέβη.

Η κατάσταση με το κορονοϊό ήταν πρόφαση για την συγκέντρωση που διοργανώθηκε – όπως είπε – «από ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές οργανώσεις». Ανέφερε ότι 43 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και κάποιοι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι, ενώ έδειξε και φωτογραφίες από τα τραύματα των αστυνομικών.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι έβλαψε το κύρος της Σερβίας στο εξωτερικό η διαδήλωση κάτι που όπως εκτίμησε θα βλάψει και τη διαπραγματευτική θέση της Σερβίας στον διάλογο για το Κόσοβο που θα συνεχιστεί την ερχόμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες. Διεμήνυσε ότι οι αρχές θα πατάξουν κάθε προσπάθεια κατάλυσης της τάξης και τόνισε ότι υπήρχε και εξωτερικός δάκτυλος για τα επεισόδια που προκλήθηκαν το βράδυ της Τρίτης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα