Καθηγητής για Κίτρινα Γιλέκα: Είμαστε σε κατάσταση πολέμου - Άρματα στο δρόμο

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των "κίτρινων γιλέκων" στο Παρίσι
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των "κίτρινων γιλέκων" στο Παρίσι AP

Είναι η πρόβλεψη που κάνει στο News 24/7 καθηγητής στο Παρίσι, που σήμερα φοράει το κίτρινο γιλέκο του και βγαίνει στους δρόμους μαζί με τους συμπατριώτες του.

Εξήντα έξι χιλιάδες αστυνομικοί, εκ των οποίων 8900 μέλη ειδικών δυνάμεων και 12 τεθωρακισμένα, τα ίδια που είχαν χρησιμοποιηθεί στο Κόσοβο, θα βρίσκονται σήμερα ακροβολισμένα στο Παρίσι κυρίως, όπου έχει δοθεί το νέο μεγάλο ραντεβού των Κίτρινων Γιλέκων, τα οποία, προς έκπληξη πολλών, δεν κάμφθηκαν, παρ’ όλη την υποχώρηση Μακρόν για το φόρο καυσίμων. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές.

«Σήμερα θα έχουμε και νεκρούς. Είμαστε σε κατάσταση πολέμου. Ο υπουργός Καστανέρ είπε ότι θα χτυπήσει τα Κίτρινα Γιλέκα που  θα κατέβουν σε διαδηλώσεις. Η συμβουλή είναι να μην κυκλοφορούμε καθόλου  έξω», διαπίστωνε χτες  βράδυ στο NEWS 24/7 από το Παρίσι o  Πατρίκ Φ., εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση, που φοράει επίσης κίτρινο γιλέκο, καθώς είδε άφωνος να εισβάλλουν την Τετάρτη  στο Λύκειό του ειδικές αστυνομικές δυνάμεις πετώντας έξω τους μαθητές «σα να βρισκόμασταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης». Τετρακόσια λύκεια της χώρας βρίσκονται σε κλοιό καταλήψεων για τη μεταρρύθμιση που επιχειρείται να περάσει  ο Μακρόν στις ανώτατες σχολές και τα Λύκεια.

ADVERTISING

 Σοκ προκάλεσε στη γαλλική κοινή γνώμη το βίντεο που  κυκλοφόρησε κι έγινε viral με τους μαθητές να σέρνονται απ΄την αστυνομία έξω από το σχολείο τους  «σαν καταζητούμενοι».  «Με αυτό το βίντεο έχουμε πλέον εξαγριωθεί όλοι, καθηγητές, συνδικάτα καθηγητών, διευθυντές σχολείων και γονείς. Οι γονείς άρχισαν σε όλη τη Γαλλία να κάνουν μηνύσεις στην κυβέρνηση  σε όλη τη Γαλλία», μας πληροφορεί ο Πατρίκ Φ., προσθέτοντας ότι και οι φοιτητές μπήκαν με ορμή στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, λόγω των υψηλών διδάκτρων  που θα επιβληθούν  από  το Σεπτέμβριο του 2019 σε Πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές της Γαλλίας. Και στα πανεπιστήμια (στη Σορβόνη, στην Τουλούζη, στη  Λιόν) γίνανε μέσα στη βδομάδα συνελεύσεις και  καταλήψεις. Ειδικότερα, στη Σορβόνη εισέβαλαν αστυνομικές δυνάμεις απαγορεύοντας στους φοιτητές να κάνουν συνέλευση, την οποία πραγματοποίησαν τελικά σε εξωτερικό χώρο. Τη  Δευτέρα και η Ναντέρ, ξεκινάει κατάληψη, «συμβολικά», μάς λέει ο Πατρίκ Φ., γιατί από εκεί άρχισε ο Μάιος του ‘68.

Το ραντεβού των Κίτρινων Γιλέκων σήμερα (αλλά και …μέχρι νεοτέρας, κάθε Σάββατο), έχει δοθεί κυρίως στην γραμμή από τη  Βαστίλλη έως την Λα Ντεφάνς, σε μια πόλη φάντασμα, με τεθωρακισμένα και κλειστά τα καταστήματα και τα μουσεία. 

Γιατί ενώ η κυβέρνηση απέσυρε τον επίμαχο νόμο για την φορολόγηση των καυσίμων, τα Κίτρινα Γιλέκα εντείνουν τη διαμαρτυρία τους. Γιατί ενώ ο Μακρόν υποχώρησε δεν κάμφθηκαν τα Γιλέκα;

Δεν είναι ο Μακρόν που υποχωρεί, αλλά η κυβέρνηση. Ο ίδιος είπε ότι θα εμφανιστεί και θα μιλήσει την ερχόμενη εβδομάδα, γιατί δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά.

Μπορεί η κυβέρνηση να δήλωσε ότι ακυρώνει τους φόρους στα καύσιμα και την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού και του γκαζιού και ότι σκέφτεται αύξηση 3% για τους χαμηλούς μισθούς, όμως τα Κίτρινα Γιλέκα απάντησαν ότι τώρα είναι αργά δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη.

-Τι ακριβώς θέλουν πλέον;

Να πέσει η κυβέρνηση.

Ποιοι είναι μαζί με τα Κίτρινα Γιλέκα από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας;

Οι Σοσιαλιστές, ο Μελανσόν και η Αριστερά. Επίσης, η Δεξιά και το κέντρο, αλλά και ο Ενιάν και η Λεπέν.

Ανέβασαν το ποσοστό τους  από το  85% που τους έδινε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής;

Το κίνημα κέρδισε 5% από την περασμένη εβδομάδα

Τα Χριστούγεννα θα κάνετε γιορτές στη Γαλλία, οι τόνοι θα πέσουν;

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα κάνουμε γιορτές φέτος. Τα Κίτρινα Γιλέκα είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν. Κυρίως τώρα που ενώθηκαν μαζί τους  και οι αγρότες και οι μαθητές λυκείου και οι φοιτητές και οι δικηγόροι. Είμαστε αποφασισμένοι όλοι να συνεχίσουμε. Όλα τα τουριστικά πάντως γκρουπ ακυρώνουν το ταξίδι τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Κίτρινα Γιλέκα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κίτρινα γιλέκα: Γιατί φλέγεται η Γαλλία; Έλληνες του Παρισιού απαντούν σε κρίσιμες ερωτήσεις

"Κίτρινα γιλέκα": Πόλη φρούριο το Παρίσι - 278 προληπτικές συλλήψεις

Κίτρινα γιλέκα: 90.000 αστυνομικοί στο δρόμο, προληπτικές προσαγωγές

Εκατοντάδες συλλήψεις μαθητών στη Γαλλία - Σάλος με τα βίντεο

SHARE:

24Media Network