Σκάνδαλο Facebook: Πολύ αργά για μια απλή συγγνώμη από τον Ζάκερμπεργκ

Σκάνδαλο Facebook: Πολύ αργά για μια απλή συγγνώμη από τον Ζάκερμπεργκ
Ο ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ (AP Photo/Manu Fernadez) AP

Μπορεί να ζήτησε δημόσια συγγνώμη, όμως αυτό δεν φαίνεται αρκετό για να κατευνάσει το θυμό εκατ. ανθρώπων, την ώρα που το Facebook στροβιλίζεται στη δίνη του σκανδάλου για την παράνομη κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του από την Cambridge Analytica

Το γεγονός ότι ο δημιουργός, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook επέλεξε να τηρήσει σιγή ιχθύος επί αρκετές ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, αντί να λειτουργήσει κατασταλτικά μάλλον ενίσχυσε το κύμα οργής κατά του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου της εποχής μας. Ακόμη και μετά την επίσημη ανακοίνωση του Facebook, με τους ανθρώπους του να δηλώνουν “σοκαρισμένοι και εξαπατημένοι” για τον τρόπο που η βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica καταχράστηκε τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατ. χρηστών με στόχο την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, άπαντες περίμεναν τον ίδιο τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να τοποθετηθεί προσωπικά και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Η διπλή εμφάνισή του, τόσο μέσω ανάρτησης στο προσωπικό προφίλ του, όσο και με συνέντευξη στο CNN, κάθε άλλο παρά θύμιζε τις “ένδοξες” εμφανίσεις του παρελθόντος. Στην ουσία, ο Ζάκερμπεργκ μοιάζει να υποχρεώθηκε σε μία άτυπη απολογία, την ώρα που η μετοχή του Facebook κατρακυλούσε και celebrities ανά τον κόσμο καθώς και ανταγωνιστές και άσπονδοι φίλοι από το χώρο της τεχνολογίας δήλωναν ότι μάλλον ήρθε η ώρα να γυρίσουμε την πλάτη στο δημιούργημά του.

Τόσο στην ανάρτησή του, όσο και στη συνέντευξη στο CNN, ο Ζάκερμπεργκ είπε όλα όσα θα περιμέναμε να ακούσουμε από το στόμα του κάτω από αυτές τις συνθήκες. Στην ουσία, ζήτησε συγγνώμη που άφησε ευάλωτους και εκτεθειμένους εκατομμύρια χρήστες, ενώ παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη. Όπως είπε χαρακτηριστικά “έχουμε ευθύνη να προστατεύουμε τα δεδομένα σας και αν δεν μπορούμε να το κάνουμε, τότε δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε”.

“Too little, too late”, όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες… Σε απλά ελληνικά, είναι πλέον πολύ αργά για μια τόσο “ρομαντική” διαπίστωση, η οποία είναι τουλάχιστον ανεπαρκής την ώρα που καθημερινά συντελείται ένα μικρό “‘εγκλημα” στις πλάτες εκατομμυρίων χρηστών των social media (αν και για να είμαστε ειλικρινείς, με την συγκατάθεσή τους, λόγω εν μέρει της άγνοιας και της αδιαφορίας τους).

Το γεγονός είναι ότι ο Ζάκερμπεργκ βρίσκεται αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη έως τώρα κρίση στην καριέρα του. Η οποία, όπως επισημαίνουν αναλυτές και διεθνή ΜΜΕ θα μπορούσε να αποβεί ακόμη και “μοιραία” για την “επιβίωση” τόσο του Facebook, όσο και του ίδιου ως “γκουρού” της τεχνολογίας και της Νέας Εποχής. Ο Ζάκερμπεργκ έχει αποδείξει βέβαια ότι είναι “σκληρό καρύδι”… Είναι άλλωστε ο άνθρωπος που φρόντισε να “εξαφανίσει” από το προσκήνιο όλους του άλλους δημιουργούς του Facebook, εισπράττοντας όλη τη δόξα, τη φήμη και φυσικά το χρήμα. Όπως επίσης και ο μοναδικός χρήστης του Facebook παγκοσμίως που μέχρι πρότινος απολάμβανε ξεχωριστή μεταχείριση στο ίδιο του το δημιούργημα. Και βεβαίως, είναι αυτός που στις αρχές του χρόνου δεσμευόταν ρητά και κατηγορηματικά ότι θα θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την πλήρη ασφάλεια και προστασία των χρηστών. Μέχρι που η “καυτή πατάτα” του έσκασε στα χέρια και το μέλλον για τον ίδιο μοιάζει πιο άγνωστο από ποτέ…

Μιλώντας στο CNN, o “κ. Facebook” έμοιαζε να έχει κατανοήσει περισσότερο τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ζήτησε ευθέως συγγνώμη κοιτώντας την κάμερα και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τις αρχές και να καταθέσει στο Κογκρέσο αν του ζητηθεί. Για την ιστορία, έχει επίσης κληθεί από επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου, αλλά και του Ευρωκοινοβουλίου. Και ως γνωστόν στην Ευρώπη οι παγκόσμιοι (βλέπε αμερικανικοί) κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας δεν απολαμβάνουν πάντα την ίδια προνομιακή μεταχείριση όπως στις ΗΠΑ. Οι Microsoft και Google το ξέρουν ήδη καλά. Ίσως ήρθε η ώρα να το ανακαλύψει και το Facebook και κατ΄επέκταση όλα τα υπόλοιπα social media, δείχνονταν στους χρήστες τους το σεβασμό που τους αρμόζει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα