Σκοταδισμός στην Κύπρο: Απέσυραν παιδικό βιβλίο ως προκλητικό – Η απάντηση της Διόπτρας

Διαβάζεται σε 7'
Απόσπασμα από το βιβλίο "Οικογένεια είναι..." της Κατρίνας Τσάνταλη. Εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης. Εκδόσεις Διόπτρα
Απόσπασμα από το βιβλίο "Οικογένεια είναι..." της Κατρίνας Τσάνταλη. Εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης. Εκδόσεις Διόπτρα dioptra.gr

Αντιδράσεις στην Κύπρο για το παιδικό βιβλίο “Οικογένεια, είναι…” που παρουσίαζε δύο μαμάδες και δύο μπαμπάδες. Αποσύρθηκε από νηπιαγωγείο. Η καταγγελία και η απάντηση.

Τον δρόμο προς τον… Μεσαίωνα, δείχνει για άλλη μια φορά η Κύπρος, όπου, έπειτα από διαμαρτυρίες και καταγγελίες γονέων, αποσύρθηκε από νηπιαγωγείο της Λευκωσίας το παιδικό βιβλίο “Οικογένεια, είναι…” της Κατρίνας Τσάνταλη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Πρόκειται για ένα τρυφερό βιβλίο, το οποίο παρουσιάζει με όμορφο και γλυκό τρόπο τα διάφορα είδη οικογένειας που υπάρχουν, με σκοπό κάθε παιδί που μεγαλώνει σε μια “αλλιώτικη” οικογένεια, να μην νιώσει περιθωριοποιημένο και κατώτερο, αλλά και να μη βιώσει bullying επειδή διαφέρει.

Η εικονογράφηση που συνοδεύει το βιβλίο, η οποία ανήκει στον Κώστα Θεοχάρη, παρουσιάζει τα διαφορετικά είδη οικογενειών, ανάμεσά τους και ένα αγοράκι με δύο μαμάδες, αλλά και ένα κοριτσάκι με δύο μπαμπάδες.

Το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν μεταξύ των 50 βιβλίων που είχαν δοθεί στο νηπιαγωγείο ως δωρεά από το Σύνδεσμο Γονέων. Οπότε, σημειώνεται, πως δεν ήταν μέρος της διδακτέας ύλης, αλλά ήταν ελεύθερο προς ανάγνωση για όποιο παιδί ήθελε.

Το συγκεκριμένο βιβλίο προκάλεσε αντιδράσεις, εν έτει 2024, και μόλις λίγες μέρες μετά από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα.

Στην περιγραφή του βιβλίου, αναφέρεται:

“Οικογένεια είναι… μια αγκαλιά όπου το παιδί μεγαλώνει με αγάπη και ασφάλεια.
Οικογένεια είναι… να ζει με ευτυχισμένους ανθρώπους.
Οικογένεια είναι… άνθρωποι που φροντίζουν ο ένας τον άλλον.

Μια κόκκινη κλωστή συνδέει όλα τα παιδιά του κόσμου, στέλνοντας ένα και μοναδικό μήνυμα…

Κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει περιθωριοποίηση, απόρριψη, εκφοβισμό, επειδή η οικογένειά του πιθανόν να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών”.

Είναι προφανές πως το βιβλίο εκφράζει την αγάπη και μόνο την αγάπη, ενώ προσπαθεί να εξηγήσει με πολύ απλό τρόπο πως όλοι είμαστε ίσοι. Ούτε προσπαθεί να επιβάλει κάτι, ούτε και έχεις ως στόχο να “προωθήσει” ή να “διαφημίσει” το οτιδήποτε, παρά αγκαλιάζει τα παιδιά και τις οικογένειες που ήδη υπάρχουν γύρω μας.

Το “δηλητήριο” έρχεται, τελικά, από τους γονείς: ούτε από τα ίδια τα παιδιά, ούτε από ένα τρυφερό βιβλίο.

Απόσπασμα από το βιβλίο "Οικογένεια είναι..." της Κατρίνας Τσάνταλη. Εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης. Εκδόσεις Διόπτρα dioptra.gr

Αντιδράσεις από το “Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών”

Το εν λόγω βιβλίο προκάλεσε την αντίδραση μιας μερίδας πολιτών, οι οποίοι απαίτησαν την απόσυρσή του από το νηπιαγωγείο, υποστηρίζοντας πως οι εικόνες αυτές προσβάλλουν τον θεσμό της οικογένειας και θα αλλοιώσουν τα παιδιά τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι “Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών”, διαμαρτυρήθηκαν με επιστολή τους στην Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία είχε ως θέμα “Ανάρμοστο και ανήθικο υλικό σε νηπιαγωγεία”.

Στην επιστολή ανέφεραν:

“Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και κατ’ επέκταση στα όσα σαθρά διαδραματίζονται γύρω μας τον τελευταίο καιρό, απαιτούμε ως κύπριοι πολίτες, μέλη του κοινωνικού συνόλου της χώρας μας, την άμεση έρευνα για να διαπιστωθεί ποιός διοχέτευσε το προαναφερόμενο υλικό, το οποίο και επισυνάπτεται, σε παιδάκια του νηπιαγωγείου.

Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα.

Τονίζουμε, ότι θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή σε τέτοιες ύπουλες προσπάθειες ψυχικού εκφυλισμού των παιδιών μας και προαγωγή τους στα ψυχανώμαλα πρότυπα του οποιουδήποτε.

Κανένα παιδάκι δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ότι ευημερεί, μεγαλώνοντας εκτός της φύσης του. Τέτοιες εικόνες το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας και άλυτα ψυχολογικά θέματα τα οποία και δύνανται να τα επηρεάσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Κανένας σεξουαλικός προσανατολισμός, όπως αρέσκονται να τον ονομάζουν, δεν μπορεί να αποπροσανατολίζει τα παιδιά μας εκτός των φυσιολογικών πλαισίων και μάλιστα εν αγνοία των γονέων τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ενδελεχή έρευνα για την προέλευση αυτών των εικόνων, καθώς και την άμεση απόσυρση τους από τα οποιαδήποτε σχολεία.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, επιφυλασσόμεθα όλων των νομικών μας δικαιωμάτων”.

Οι δηλώσεις του Μάριου Στυλιανίδη

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, σχετικά με τις καταγγελίες, ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Μάριος Στυλιανίδης, αφού επιβεβαίωσε ότι όντως ευσταθεί ότι αυτό το βιβλίο δόθηκε σε νηπιαγωγείο, είπε ότι το διερεύνησαν και διαφάνηκε ότι στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο έγινε μια δωρεά 50 βιβλίων πέρσι από τον Σύνδεσμο Γονέων.

«Φαίνεται ότι μεταξύ των 50 βιβλίων ήταν και το συγκεκριμένο και από φέτος τον Σεπτέμβρη, το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο έκανε ένα πρόγραμμα δανειστικής βιβλιοθήκης για να παίρνουν τα παιδιά κάποια από αυτά τα βιβλία, δηλαδή το κάθε παιδί να παίρνει ένα βιβλίο σπίτι κάποιες μέρες, να το διαβάζει με τους γονείς κ.λπ. Για το συγκεκριμένο βιβλίο υπήρξε αντίδραση από μητέρα και το σχολείο το απέσυρε όταν ήρθαν κοντά του αυτές οι διαμαρτυρίες», πρόσθεσε, όπως αναφέρει η Kathimerini.com.cy.

«Έκανε μια δωρεάν ο Σύνδεσμος Γονέων, το σχολείο φαίνεται δεν έψαξε καλά τα βιβλία για να δει μήπως είχε κάτι το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, το έδωσαν και όταν υπήρξε διαμαρτυρία το αφαίρεσαν. Όμως τα σχολεία έχουν δικαίωμα είτε να αγοράζουν είτε να χρησιμοποιούν τέτοια βιβλία είτε επιλέγοντας από τον κατάλογο που εγκρίνει ο Διευθυντής Δημοτικής και είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο ή από κατάλογο που εγκρίνει ο διδασκαλικός σύλλογος», συμπλήρωσε.

Πολλά σχολεία, συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης, αγοράζουν βιβλία για να ενισχύσουν την βιβλιοθήκη τους και μπορεί αυτή η βιβλιοθήκη να λειτουργεί και ως δανειστική για παιδιά.

«Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό εδώ. Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί», κατέληξε.

Η απάντηση των Εκδόσεων Διόπτρα

Οι Εκδόσεις Διόπτρα απάντησαν στις καταγγελίες, στον σάλο που προκλήθηκε και στην απόσυρση του βιβλίου από το νηπιαγωγείο, γράφοντας μια ανάρτηση στα social media γεμάτη… αγάπη. Όπως ακριβώς και το βιβλίο.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση έγραψαν:

Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε πως μια ομάδα πολιτών στην Κύπρο χαρακτήρισε «ανήθικο» και «ανάρμοστο» το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι…», που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας.

Η ομάδα αυτή (Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών) ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας την απόσυρση του βιβλίου από τη βιβλιοθήκη ενός νηπιαγωγείου, καθώς όπως γράφουν στην επιστολή τους: «Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα».

Με ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαβάσαμε πως ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας επιβεβαίωσε ότι έγινε διερεύνηση των συγκεκριμένων καταγγελιών, σημειώνοντας ότι «Ναι, όντως ευσταθεί ότι αυτό το βιβλίο δόθηκε σε νηπιαγωγείο. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό εδώ. Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί», κατέληξε.

Ναι, προκαλεί.

Προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του ίσως να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών. Μπορεί να είναι μια οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας.

Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη και η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια.

Και το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα