Σλοβακία: Τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κούτσιακ ομολόγησε πρώην στρατιώτης

Σλοβακία: Τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κούτσιακ ομολόγησε πρώην στρατιώτης
Φόρος τιμής Γιαν Κούτσιακ και της Μαρτίνα Κουσνίροβα AP

Ο Μάρτσεκ, ένας από τους 4 κατηγορούμενους στη δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κούτσιακ και της μνηστής του Κουσνίροβα, ομολόγησε στο δικαστήριο.

Ο πρώην στρατιώτης Μίροσλαβ Μάρτσεκ, ο ένας από τους τέσσερις κατηγορούμενους στη δίκη για την δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της μνηστής του Μαρτίνα Κουσνίροβα πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ομολόγησε σήμερα την ενοχή του στο δικαστήριο.

Ο Μάρτσεκ δήλωσε στο Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο του Πέζινοκ, βόρεια της πρωτεύουσας Μπρατισλάβα, ότι παραδέχεται την ενοχή του. Η ομολογία του αυτή μπορεί να οδηγήσει ενδεχομένως σε μείωση της ποινής του από αυτήν της ισόβιας κάθειρξης που θα μπορούσε να του επιβληθεί.

Ο Μάρτσεκ κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον δημοσιογράφο και την μνηστή του, που ήταν αμφότεροι 27 ετών, τον Φεβρουάριο 2018 μέσα στο σπίτι τους έξω από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.

Μίροσλαβ Μάρτσεκ AP

“Είμαι ένοχος βάσει του άρθρου 1”, δήλωσε στο δικαστήριο ο Μάρτσεκ όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τους τέσσερις κατηγορούμενους να δηλώουν αθώοι ή ένοχοι στις κατηγορίες που τους προσάπτει η εισαγγελία.

Αθώοι δήλωσαν ο επιχειρηματίας Μαριάν Κότσνερ και άλλος ένας κατηγορούμενος, που κατηγορούνται ότι είχαν δώσει την εντολή για την δολοφονία του δημοσιογράφου.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως ο επιχειρηματίας Μαριάν Κότσνερ, το όνομα του οποίου αναφερόταν στα ρεπορτάζ που έκανε ο Κούτσιακ για απάτες με συμμετοχή επιχειρηματιών με πολιτικές διασυνδέσεις, είχε παραγγείλει τον φόνο του.

Μαριάν Κότσνερ AP

Ο τέταρτος κατηγορούμενος στη δίκη αυτή, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία είχε βοηθήσει τον Μάρτσεκ να διαπράξει τη δολοφονία, δεν προέβη σε δήλωση κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία.

Οι φόνοι του δημοσιογράφου και της μνηστής του είχαν προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης για τη διαφθορά στη Σλοβακία και είχαν οδηγήσει στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις μετά την πτώση του κομμουνισμού στη χώρα, τρεις δεκαετίες νωρίτερα. Αυτές οι μαζικές κινητοποιήσεις είχαν τότε αναγκάσει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο και τον επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας.

Αργότερα και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της δικαιοσύνης είχαν παραιτηθεί αφού από την έρευνα που έγινε αποκαλύφθηκε ότι είχαν επαφή με τον Κότσνερ, ο οποίος αποτελούσε το αντικείμενο του ρεπορτάζ του Κούτσιακ.

Φόρος τιμής Γιαν Κούτσιακ και της Μαρτίνα Κουσνίροβα AP

Η ομολογία του Μάρτσεκ δεν ήταν κάτι το εντελώς αναπάντεχο, καθώς η σλοβακική δημόσια τηλεόραση είχε μεταδώσει επικαλούμενη αστυνομικές πηγές ότι πέρυσι είχε παραδεχθεί την ενοχή του κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του.

Οι άλλοι συγκατηγορούμενοι του Μάρτσεκ και του Κότσνερ είναι η πρώην διερμηνέας του επιχειρηματία Αλένα Σούσοβα και ο Τόμας Σάμπο.

Ένας πέμπτος ύποπτος στην υπόθεση αυτή, ο Ζόλταν Αντρούσκο, ομολόγησε τον Δεκέμβριο ότι διευκόλυνε τη δολοφονία του δημοσιογράφου και καταδικάστηκε από δικαστήριο σε 15ετή κάθειρξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα