Σλοβακία: Ποινή κάθειρξης 23 ετών στον δολοφόνο του δημοσιογράφου Κούτσιακ

Σλοβακία: Ποινή κάθειρξης 23 ετών στον δολοφόνο του δημοσιογράφου Κούτσιακ
Φόρος τιμής Γιαν Κούτσιακ και της Μαρτίνα Κουσνίροβα AP

Σε 23 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε ο πρώην στρατιώτης Μίροσλαβ Μάρτσεκ, επειδή πυροβόλησε και σκότωσε τον δημοσιογράφο Γιαν Κούτσιακ και την μνηστή του Μαρτίνα Κουσνίροβα τον Φεβρουάριο του 2018.

Το σλοβάκικο δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον πρώην στρατιώτη Μίροσλαβ Μάρτσεκ σε 23 χρόνια κάθειρξης επειδή πυροβόλησε και σκότωσε τον δημοσιογράφο Γιαν Κούτσιακ και την μνηστή του Μαρτίνα Κουσνίροβα τον Φεβρουάριο του 2018.

Ο 37χρονος Μάρτσεκ που δεν ήταν παρών στην ανακοίνωση της ποινής, είχε ομολογήσει την ενοχή του σε μια υπόθεση που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης. «Ήταν εν ψυχρώ και μοχθηρό. Τα θύματα δεν πρόλαβαν να αμυνθούν», δήλωσε η προεδρεύουσα δικαστής Ρουζένα Σζαμπόβα του ειδικού ποινικού δικαστηρίου στην ακρόαση στην πόλη Πέζινοκ, βόρεια της Μπρατισλάβας. «Η ομολογία του ήταν μια ελαφρυντική περίσταση». Ο εισαγγελέας Τζουράτζ Νοβόσκι, που είχε ζητήσει ποινή κάθειρξης 25 ετών, εφεσίβαλε την απόφαση.

Ο Κούτσιακ διερευνούσε και έγραφε άρθρα για υποθέσεις διαφθοράς και για τις διασυνδέσεις επιχειρηματιών με τις πολιτικές, δικαστικές και αστυνομικές ηγεσίες. Κάποια από τα άρθρα του Κούτσιακ αφορούσαν τον Μάριαν Κότσνερ, έναν εύπορο επιχειρηματία, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Ο Κότσνερ, που τον είχε απειλήσει λεκτικά τον Σεπτέμβριο του 2017, δικάζεται με δύο ακόμη κατηγορούμενους, σε ξεχωριστές δίκες. Κατηγορείται ότι έδωσε εντολή για την δολοφονία του δημοσιογράφου. Ανάμεσα στους άλλους κατηγορούμενους, η δίκη των οποίων αναμένεται να ξαναξεκινήσει στις 15 Απριλίου, είναι ο ξάδερφος του Μάρτσεκ, Τόμας Σάμπο και η πρώην διερμηνέας του επιχειρηματία Αλένα Σούσοβα.

Και οι τρεις αρνούνται τις κατηγορίες ανθρωποκτονίας. Ο Κότσνερ δήλωσε ένοχος για παράνομη κατοχή πυρομαχικών, που βρέθηκαν στο σπίτι του. Ο Μάρτεκ ομολόγησε επίσης ότι δολοφόνησε τον επιχειρηματία Πέτερ Μόλναρ το 2016. Ένας πέμπτος ύποπτος στην υπόθεση αυτή, ο Ζόλταν Αντρούσκο, ομολόγησε τον Δεκέμβριο ότι διευκόλυνε τη δολοφονία του δημοσιογράφου και καταδικάστηκε από δικαστήριο σε 15ετή κάθειρξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version